Aantasting van de nieren

nieren

Een langdurig hoge bloedsuikerspiegel kan de bloedvaatjes in de nieren en de weefsels errond beschadigen. Deze aantasting heet nefropathie. Door een jaarlijks urine-onderzoek kan men de achteruitgang van de nieren opsporen en behandelen.

Urineonderzoek

Nierschade voel je niet aankomen. Daarom is het aangewezen om minstens jaarlijks de urine te laten onderzoeken op kleine hoeveelheden eiwitten (microalbuminurie). Microalbuminurie ontstaat immers jaren voordat er ernstige nierbeschadiging optreedt. Het is een vroegtijdig maar ernstig signaal dat er een strikte behandeling nodig is.
 

Verdere beschadiging voorkomen

Bij microalbuminurie kan een strikte controle van de bloeddruk en goede glycemieregeling verdere beschadiging verhinderen. Ook bloeddrukverlagende middelen en een zoutbeperking in de voeding zijn aangewezen. In het meer gevorderde stadium met meer verlies van eiwitten (macroalbuminurie) kan via deze maatregelen de nieraantasting afgeremd worden. Op dat moment is vaak aangepaste voeding aangewezen. Raadpleeg een diëtist om een persoonlijk voedingsadvies op maat te krijgen. Na verloop van tijd gaat de nierfunctie ook achteruit. Dit laatste is iets wat je niet voelt, maar je arts kan dit wel vaststellen.
 

Hoe kan je aantasting van de nieren voorkomen?

  • Houd bloedglucose en bloeddruk onder controle.
  • Stop met roken.
  • Laat regelmatig een urineonderzoek uitvoeren, minstens jaarlijks.
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht