Behandeling van kinderen met diabetes

Kinderen met diabetes type 1 worden steeds behandeld met insuline, via een pen of een pomp. Het diabetesteam bepaalt samen met de ouders en het kind wat de beste keuze is.

De hoeksteen van de behandeling bij diabetes type 1 blijft insuline. Wel is er nog discussie of een pomp zoveel beter is dan een multipel injectiesysteem (pen). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een pomp niet noodzakelijk leidt tot een betere diabetesregeling, maar wel een betere levenskwaliteit.

Het gebruik van een pomp in combinatie met een continue glucosesensor, verbetert wel duidelijk de bloedsuikerregeling maar enkel als de sensor voldoende wordt gebruikt. Kinderen die een insulinepomp hebben, kunnen in België in aanmerking komen voor het gratis gebruik van de continue glucosesensor. De meeste kinderen controleren hun glycemiewaarden enkel met een glucosemeter die gebruik maakt van teststrips.Aan de pomp- en vooral ook het sensorgebruik hangt een stevig prijskaartje vast. Het is dan ook logisch dat er hier zeer specifieke voorwaarden aan verbonden zijn. In België worden de pomp en al het pompmateriaal gratis verstrekt via de conventie.

Een goede diabetesbehandeling vereist een individuele aanpak. De eventuele keuze voor een pomp moet steeds samen met het kind en zijn ouders bekeken worden.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht