De bevalling en daarna

pasgeboren baby

Met een goede voorbereiding en opvolging stijgt de kans op een normale bevalling.

Tijdens de bevalling

Als alles goed verloopt, de diabetes onder controle blijft, de baby niet te zwaar is en de gegevens van de monitoring geruststellend zijn, is een 'normale' bevalling mogelijk. Hieronder wordt verstaan dat het optreden van spontane weeën en arbeid wordt afgewacht en de bevalling via de natuurlijke weg verloopt.

Ook tijdens de arbeid en de bevalling wordt een goede bloedsuiker nagestreefd. Meestal wordt gekozen voor een intraveneus infuus met insuline via een pomp waarvan de snelheid om het uur kan worden aangepast volgens de metingen van de capillaire bloedsuiker.


Na de bevalling

Wanneer de baby onvoldoende drinkt of indien er een vermoeden is van hypoglycemie, zal vaak beslist worden tot opname op de neonatale afdeling voor bewaking en een infuus. De insulinebehoefte van de mama daalt zeer snel tot het niveau van vóór de zwangerschap of lager. Bij hervatting van de injecties of van de pomp moet dus rekening worden gehouden met een verlaging van de insulinedosissen ten opzichte van de laatste weken van de zwangerschap.


Krijgt mijn kindje ook diabetes?

De kans dat je kind zelf diabetes ontwikkelt in de loop van het leven is moeilijk te voorspellen maar wordt geschat op ruim 3 % wanneer je als vrouw diabetes hebt en op 5 % wanneer de vader diabetes heeft.

Het Belgisch Diabetes Register biedt de mogelijkheid om al bij de bevalling onderzoeken te doen op navelstrengbloed, waarbij via erfelijke kenmerken en bepaling van antistoffen (een test die later kan worden opgevolgd), een risico-inschatting kan gebeuren voor zij die dat wensen. Wens je dit onderzoek te laten uitvoeren dan kun je een kit bestellen via het Belgisch Diabetes Register en deze meebrengen bij de bevalling.

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht