Diabetes en de puberteit

liftende jongeren

De puberteit is een fase in het leven waarin op korte tijd veel veranderingen optreden. Voor jongeren met diabetes is de puberteit een dubbele uitdaging. De veranderingen tijdens de puberteit kunnen een belangrijke invloed hebben op de glucoseregeling.

Tijdens de puberteit - vooral tijdens de groeispurt - kan een verslechtering van de diabetesregeling optreden. Het lichaam wordt door hormonale invloeden namelijk minder gevoelig voor de werking van insuline. Vooral de nachtelijke insulinebehoefte neemt toe. Dat geeft aanleiding tot het zogenaamde ‘dawn fenomeen’. Tijdens de tweede helft van de nacht is de toegediende traagwerkende insuline ontoereikend waardoor ’s ochtends vroeg hoge bloedsuikerwaarden kunnen optreden.

Je bent tijdens de pubertijd vaak onderhevig aan sterke emoties en die zorgen dan weer voor meer adrenaline. Dit hormoon veroorzaakt een sterke stijging van de bloedsuiker. Bij sommige meisjes heeft ook de menstruatie een invloed op de bloedsuikerspiegel.

Verder neemt door de puberteit ook de eetlust toe. Bij jongeren met diabetes kan dat voor een snelle gewichtstoename zorgen.

Sommige jongeren met diabetes hopen overtollig gewicht te verliezen door minder insuline te spuiten. Dat leidt echter tot verhoging van de bloedsuikerspiegels. Dit is een zeer ongezonde en zelfs gevaarlijke situatie!

Bij diabetes is controle van levensbelang: regelmatige glucosemetingen, insuline-injecties, rekening houden met lichamelijke inspanningen … Sommige jongeren met diabetes proberen hun ‘anders-zijn’ te verbergen voor de omgeving, waardoor ze zich nog meer afzonderen van hun omgeving.

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht