Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

jongetje met boekentas op de rug

Diabetesconventies voor kinderen en adolescenten zijn erkend om kinderen met diabetes en alle betrokkenen te begeleiden. Er is heel wat expertise voorhanden om de beste zorg te kunnen leveren. Zij helpen ook de omgeving goed te informeren.  

Een diabetesconventie voor kinderen en adolescenten - kortweg kinderconventie - heeft een specifieke erkenning om kinderen met diabetes (< 18 jaar) en alle betrokkenen te begeleiden. Er is extra expertise aanwezig waardoor de beste zorg voor kinderen met diabetes kan geleverd worden.

Sinds 1 augustus 2016 geldt de nieuwe wetgeving dat kinderen tot 16 jaar aangesloten moeten zijn in een kinderconventie. Vanaf 16 jaar is er een mogelijkheid de overstap te maken naar de volwassenconventie.

Het team van de conventie biedt niet alleen een goede omkadering voor het gezin maar informeert ook de school, kinderopvang, jeugdbeweging, sportclub … In deze conventiecentra kun je ook terecht voor gratis diabetesmateriaal. De insulinenaaldjes moet je wel steeds zelf betalen.

Het team van de kinderconventie bestaat uit verschillende disciplines.

  • De pediater-diabetoloog is als arts verantwoordelijk voor een goede medische zorg voor je kind met diabetes.
  • Een diabetesverpleegkundige (= diabeteseducator) leert alle vaardigheden aan om de diabeteszorg zelf in handen te nemen. Je kunt bij hem/haar terecht met al je praktische vragen.
  • Een diëtist geeft op maat van je kind en het gehele gezin advies over een gezonde voeding die haalbaar is in elke situatie (school, vrije tijd, vakantie …).
  • Een psycholoog/kinderpsychiater biedt hulp bij het verwerken van de diagnose diabetes en ondersteunt je gezin bij eventuele aanpassings- of opvoedingsproblemen.
  • Een sociaal assistent helpt je met het in orde brengen van allerlei formaliteiten zoals het recht op verhoogde kinderbijslag en kilometervergoeding.
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht