Hoe diabetes een stap voor blijven?

illustratie man die fluitend de trap op gaat

Een gezonde leefstijl is uiteraard voor iedereen belangrijk. Komt type 2 diabetes voor in je familie, heb je een te dikke buik of andere risicofactoren voor type 2 diabetes, dan is het des te belangrijker om dit risico nu aan te pakken door een gezonde leefstijl! Door het inpassen van kleine veranderingen in je dagelijkse bezigheden, kan je onmiddellijk zelf starten!

Mag het iets MEER zijn?

 • Voldoende lichaamsbeweging en het beperken van het sedentair gedrag1 dragen elk onafhankelijk bij tot een vermindering van het risico op type 2 diabetes.
   
  • Lichaamsbeweging hoeft niet noodzakelijk van een hoge intensiteit te zijn. Sporten of intensieve lichaamsbeweging is gezond voor lichaam en geest maar niet voor iedereen even haalbaar. Het inbouwen van matig intensieve lichaamsbeweging in het dagelijkse leefpatroon zorgt bij volwassen reeds voor gezondheidheidsvoordelen en een duidelijke daling van het diabetesrisico tot 30%. Probeer daarom dagelijks, en zeker 5 dagen per week, minimum 30 minuten (dit mag gespreid worden over de dag, met minimum 10 minuten aan één stuk) aan een matige intensiteit te bewegen (activiteiten waarbij je iets sneller en dieper gaat ademen dan normaal, bijv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen …).
    
  • Om diabetes te voorkomen telt elke stap. Je kan op een eenvoudige manier voldoende lichaamsbeweging inbouwen in je dagelijkse bezigheden. Neem de trap in plaats van de lift, stap een halte vroeger of later van de bus, parkeer de auto iets verder, ga te voet om boodschappen … Zo is ook het verzamelen van 10.000 stappen per dag geassocieerd met duidelijke gezondheidsvoordelen. Als je niet gewoon bent om te bewegen, weet dan dat elke stap telt om diabetes te voorkomen! Je diabetesrisico zal reeds in belangrijke mate dalen door je huidig aantal stappen per dag op te drijven met 2.500 à 3.000.
    
  • Je ‘zittende’ momenten verminderen geeft een extra daling van je diabetesrisico met 10%. Hoewel elke extra vorm van beweging geassocieerd is met extra gezondheidsvoordelen, zijn er reeds positieve effecten op je diabetesrisico bij kleine veranderingen, zoals het vermijden van langdurig zitten thuis of op het werk door regelmatig beweegpauzes in te lassen: kijk minder TV, ga op een andere verdieping naar het toilet, wandel rond tijdens het telefoneren, onderbreek de tijd die je voor de pc zit …
    
 • Eet gezond en gevarieerd, volgens de principes van de voedingsdriehoek. Vooral het innemen van voldoende vezels, het beperken van de vet- en verzadigde vet-inname en het beperken van de totale energie-inname, zijn belangrijk om je diabetesrisico zo laag mogelijk te houden.
   
 • Leef op alle vlakken gezond: slaap voldoende en vermijd onnodige stress.
   


Mag het iets MINDER zijn?

 • Een gezonde leefstijl met regelmatige beweging en een gezonde, evenwichtige voeding is belangrijk om je gewicht op peil te houden. Als je overgewicht hebt, dan zorgt 5% daling van het lichaamsgewicht voor een daling van je diabetesrisico met maar liefst 30%!
   

 • We weten allemaal dat roken ongezond is. Als roker wordt ook je risico op type 2 diabetes met 50% verhoogd. Een reden te meer dus om het roken te laten.

 

PAK NU JE DIABETESRISICO AAN !

 1. Beweeg voldoende 

 2. Eet dagelijks gezond en gevarieerd

 3. Vermijd overgewicht

 4. Stop met roken


1 Langdurig stilzitten of liggen, met uitzondering van de dagelijkse slaapcyclus.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht