Hoe kies ik de juiste turnpantoffel?

Het einde van de zomervakantie is in zicht en de eerste schooldag komt dichterbij. 

Hoog tijd dus om een voorraad schoolmateriaal aan te schaffen. Een gloednieuw paar turnpantoffels kan natuurlijk ook niet ontbreken. De klassieke witte turnpantoffel - zonder aanpasbare sluiting - zit nog bij velen in de sportzak, maar schiet op vele vlakken ruimschoots tekort.

Een kindervoet is nog volop in groei en dient dus correct te worden ondersteund. Volgende tips kunnen jou helpen in de zoektocht naar de juiste turnpantoffel. Kan je de schoen helemaal dubbelvouwen of ’uitwringen’? Dan laat je deze beter staan en kies je best een ander model!

Een goede (sport)schoen moet voldoen aan een aantal eigenschappen:

 • Een stevige, niet indrukbare en goed omsloten contrefort (hielstuk). Dit voorkomt dat het hielbeen te veel naar binnen of buiten kantelt.
 • De schoen dient buigzaam te zijn ter hoogte van de tenen. Dit zorgt er voor dat de voet voldoende kan afwikkelen tijdens het lopen.
 • Je mag de schoen niet kunnen plooien in het midden.
 • De ruimte ter hoogte van de tenen (teenbox) moet voldoende hoog zijn.
 • Ga voor de correcte pasvorm. Koop de schoen niet te klein zodat de tenen voldoende ruimte hebben. Te kleine schoenen kunnen hamer- en klauwtenen veroorzaken.
 • Beschikt de schoen over een hoge wreefsluiting? Dit is ideaal om schuiven in de schoen te voorkomen.
 • Kies voor een aanpasbare sluiting: velcro of veters zijn ideaal.
 • Voorzie voldoende lengtetoegift. Hou rekening met de groei van de voet van het kind maar overdrijf niet. Koop de schoenen geen twee maten groter om schuiven in de schoen te voorkomen. Dit kan leiden tot blaarvorming en wondjes. Daarnaast kan een te grote schoen lijden tot een verkeerd gangpatroon.
 • Beschikt jouw turnpantoffel tot slot nog over een antislipzool? Dan kan deze zowel voor binnen als buiten dienen. De turnlessen bestaan tegenwoordig uit meer dan enkel turnoefeningen. Voldoende grip, een goede pasvorm en sluiting zijn vaak noodzakelijk om bij korte en krachtige afzetbewegingen (bv. balsporten) uitglijden en het verzwikken van de enkels te voorkomen.
   

Een goede turnpantoffel zal jouw kind letterlijk ondersteunen in zijn/haar gewenste sportactiviteiten. Neem deze tips dus zeker mee naar jouw bezoekje aan de schoenenwinkel.

Veel succes!

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht