Hoeveel is te veel?

buikomtrek meten

Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen en bepaalde kankers. Door het bepalen van je body-mass index (BMI) krijg je op een eenvoudige manier een idee of je een gezond gewicht hebt. Daarnaast geeft vooral je buikomtrek een goed beeld van je gezondheidstoestand. 

Body-mass index

Door het berekenen van de body-mass index (BMI) kun je als volwassene weten of je lichaamsgewicht binnen de aanvaardbare normen valt of niet.

BMI = het lichaamsgewicht (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). Als je bijvoorbeeld 1m 65 bent en 90 kilogram weegt, dan bedraagt je BMI 33 (90 : (1,65 x 1,65)) = 33.
 

BMI (Body Mass Index)  
< 18,5

Ondergewicht, je weegt te weinig.

18,5 - 25

Gezond gewicht, probeer op gewicht te blijven.

25-30 Licht overgewicht: probeer enkele kilo’s af te vallen.
> 30

Obesitas of zwaarlijvigheid met verhoogd risico voor de gezondheid:
dit moet zeker behandeld worden.

 

Buikomtrek

De buikomtrek bepalen is vaak een betere manier om het risico voor de gezondheid in te schatten.

Vooral de vetreserves ter hoogte van de buik zijn gevaarlijk. Een buikomtrek van meer dan 80 cm bij vrouwen en meer dan 94 cm bij mannen, wordt als te groot beschouwd.

Bijkomen betekent eenvoudig gesteld dat je meer energie inneemt dan dat je het verbruikt. Overgewicht wordt deels erfelijk bepaald, maar vooral te weinig bewegen en te veel ‘zitten’ zijn ongunstig. In tegenstelling tot wat je soms hoort, heeft overgewicht niets te maken met ‘zware botten’, maar alles met een teveel aan lichaamsvet.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht