Hospitalisatieverzekering: waar rekening mee houden?

Dokters aan het overleggen

Omdat bij een ziekenhuisopname niet alle kosten gedekt worden, is een hospitalisatieverzekering aan te raden. Heb je diabetes, dan is het belangrijk de voorwaarden goed na te kijken en te vergelijken.   

Bij een opname in een ziekenhuis vergoedt het ziekenfonds niet alle kosten. Daarom is het belangrijk om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Je moet daarvoor een medische vragenlijst invullen. In veel gevallen voorziet de verzekering niet in een dekking voor voorafbestaande aandoeningen, tenzij je een bijkomende premie betaalt.

De hospitalisatieverzekeringen van de ziekenfondsen bieden voor mensen met een aandoening vaak een uitweg. Hou er wel rekening mee dat er doorgaans  een verschil in dekking is tussen privé-hospitalisatieverzekeringen en de verzekeringen van het ziekenfonds.

Heel wat werkgevers bieden je als extralegaal voordeel een collectieve hospitalisatieverzekering of groepspolis. Zonder dat je een medische vragenlijst moet invullen biedt die meestal een waarborg aan de werknemers en hun gezinsleden. Vaak dekt de collectieve verzekering ook voorafbestaande aandoeningen. Als je minstens twee jaar bent aangesloten bij een dergelijke groepspolis via het werk, kan je die daarna ook individueel voortzetten. Dit recht op individuele voortzetting geldt ook voor de partner en kinderen die meeverzekerd zijn, ook wanneer die het voordeel van de groepsverzekering verliezen bijvoorbeeld bij echtscheiding.

Sluit een hospitalisatieverzekering op tijd af. De polissen worden vaak duurder voor oudere mensen en vanaf een bepaalde leeftijd kan je vaak niet meer aansluiten. Er zijn heel wat hospitalisatieverzekeringen op de markt, vergelijk dus goed de polissen en hou ook rekening met de premie, ook op latere leeftijd.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht