Hypo (te lage bloedsuiker)

Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zorgt dit meteen voor problemen. Het is belangrijk de hypo meteen op te vangen door iets suikerrijks te eten of te drinken.

Er is sprake van hypoglycemie of “hypo” als je bloedsuiker te laag – onder de 60 à 70 mg/dl – komt. Een hypo krijg je wanneer er te veel insuline in het bloed is ten opzichte van de hoeveelheid suiker.

Dat kan diverse oorzaken hebben:

  • te veel insuline inspuiten
  • onvoldoende voedselinname, bijvoorbeeld bij het achterwege laten of uitstellen van een maaltijd
  • hoger energieverbruik dan gewoonlijk (bijvoorbeeld sport, grote lichamelijke inspanning)
  • een te grote alcoholinname, zonder gelijktijdig gebruik van koolhydraten
  • bepaalde medicatie

 

Symptomen

Veel voorkomende symptomen bij een hypo zijn: hongergevoel, zweten, beven, hartkloppingen, bleek zijn, koude voeten, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, angst, agressiviteit, afwezigheid en onscherp zien. De hypoverschijnselen verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één en dezelfde persoon zullen de verschijnselen niet altijd dezelfde zijn.


Hoe reageer je op een hypo

Als je één van de hiervoor opgesomde tekenen ervaart, is het van cruciaal belang om eerst je bloedsuiker te meten. Voel je je echter te beroerd, of heb je geen materiaal bij de hand, dan ga je best meteen over tot actie. De behandeling van een hypo uitstellen is gevaarlijk. Bespreek de waarde waarbij je moet ingrijpen met je behandelend arts of diabeteseducator.

Tien tot vijftien gram snelwerkende koolhydraten innemen, volstaat in de meeste gevallen. 15 gram koolhydraten zijn (ongeveer) 4 à 5 druivensuikers of 150 ml (3/4 glas) frisdrank (geen light). Als je snelwerkende koolhydraten hebt ingenomen, moet je wel een tiental minuten geduld oefenen, vooraleer de suikers in het bloed zijn opgenomen. Als de symptomen na tien minuten nog steeds niet verdwenen zijn, controleer de bloedsuikerspiegel dan opnieuw en indien nog te laag neem een tweede portie snelwerkende koolhydraten in. Neem alleen een tweede hoeveelheid als de symptomen echt niet overgaan. Krijg je tussen twee maaltijden in een hypo, of ’s nachts, dan volstaat de behandeling met snelwerkende suikers niet. Het is dan beter ook een kleine snack te nemen, zoals een boterham, een stuk fruit of een vezelrijke koek.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht