Hypo's voorkomen bij beweging en sport

wielrenner

Het voorkomen van hypoglycemie is een aandachtspunt wanneer je gaat bewegen. Vooral langdurige inspanningen verhogen het risico. Voorzie extra suikers en meet voldoende om problemen te voorkomen. 

Bij (langdurige) fysieke inspanningen is er steeds een risico op het optreden van hypoglycemie. Door te bewegen ga je namelijk meer energie verbruiken. Het risico hangt af van welk type medicatie je gebruikt. Je bloedsuikerspiegel kan tot enkele uren na de inspanning verlaagd zijn. De spieren willen hun suikerreserves immers terug aanvullen. Bijgevolg is het belangrijk om bij een langdurige inspanning steeds extra suikers (bv. druivensuiker, gesuikerde (sport)drank) bij te hebben en eventueel iets extra te eten (bv. vezelrijke koek). Bij personen die insuline gebruiken zal vaak ook de insulinedosis moeten verlaagd worden, zowel voor als na de bewegingsactiviteit.

Hoeveel je extra moet eten en/of de insuline aanpassen hangt af van je startwaarde, de aard en de duur van de inspanning, je fysieke conditie alsook van de soort insuline of andere medicatie die je gebruikt … Heb je een glucosemeter, meet dan voldoende vaak je bloedsuikerspiegel, zo bouw je hierin ervaring op en kun je bijsturen waar nodig. In de praktijk is de wisselwerking tussen beweging, voeding en eventueel insuline niet altijd even eenvoudig. Dit mag je er echter niet van weerhouden om te bewegen, want de voordelen daarvan zijn heel duidelijk.

Bouw beweging ook steeds langzaam op, drink voldoende tijdens de inspanning en zorg voor aangepast schoeisel.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht