Je zwangerschap voorbereiden

pasgeboren baby

Een slimme meid…begint op tijd. Heb je een kinderwens en heb je diabetes dan zijn er enkele stappen die je vooraf moet nemen.

Bij vrouwen met diabetes is het uiterst belangrijk een eventuele zwangerschap op voorhand te plannen en te bespreken met de behandelend arts. Dit om het risico op aangeboren misvormingen of zelfs miskraam te beperken. De organen van de baby worden immers gevormd tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. In die periode moet de glucosecontrole dan ook nagenoeg perfect zijn.

Doorgaans wordt bij vrouwen die zwanger willen worden, gestart met een insulinepomp, zodat een vrijwel normale glycemie kan worden nagestreefd. Een gezonde leefstijl staat voorop: evenwichtige en gevarieerde voeding, geen alcohol of tabak, een goede nachtrust en voldoende beweging. Dit geldt zowel vanaf het plannen van een zwangerschap als tijdens de zwangerschap. Daarnaast is een regelmatige consultatie bij het diabetesteam een noodzaak.

Medicatiegebruik moet kritisch nagekeken worden en indien nodig wordt dit stopgezet (soms reeds voor de bevruchting). Er zal ook steeds een foliumzuursupplement worden voorgeschreven.

Voorafgaand aan de zwangerschap is ook een onderzoek van de oogfundus en urine aangewezen. Door de zwangerschap worden ogen en nieren immers extra zwaar belast waardoor bestaande problemen kunnen verergeren.

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht