Kinderopvang

Als ouder van een kind met diabetes is het niet altijd evident om kinderopvang te vinden. Goed informeren over wat diabetes inhoudt en hoe ermee om te gaan, is de boodschap.

Geschikte kinderopvang vinden, occasioneel of tijdens de schoolvakanties, is een grote uitdaging voor veel ouders. Dat is zeker zo wanneer je kind diabetes heeft. Misschien heb je familieleden of vrienden die maar wat graag op je zoon/dochter willen passen. Andere mensen hebben een (vaste) babysit uit de buurt, die al dan niet reeds overtrouwd is met diabetes (bijv. een familielid van iemand met diabetes, een student verpleegkunde of geneeskunde …).

Vind je niet direct een geschikte oppas? Informeer dan misschien eerst bij één van de vele kinderoppasdiensten (bv. de Gezinsbond of de oppasdienst van je ziekenfonds). Kinderen met diabetes kunnen tijdens de schoolvakanties uiteraard ook terecht bij de reguliere opvang, sportkampen, speelpleinwerking ... al vraagt het wat meer voorbereiding.

Zoek indien mogelijk lang genoeg op voorhand naar opvang en informeer diegene die op je kind gaat passen grondig. Geef in eenvoudige woorden mee waar hij/zij mee te maken kan krijgen: wat mag het kind (niet) eten, hoe kan je weten of de glycemiewaarden te hoog of te laag zijn en wat moet je dan doen?

Laat vooral ook informatie achter waar ze kunnen op terugvallen. Voorzie een soort memoblad waarop de meest noodzakelijke dingen genoteerd staat. Laat in elk geval voldoende contactgegevens na aan wie voor je kind zorgt, inclusief de contactgegevens van het behandelend team.

Je houdt je best ook telefonisch bereikbaar, voor het geval niet alles vlekkeloos verloopt.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht