Loop jij risico op type 2 diabetes?

Er bestaan verschillende risicofactoren om type 2 diabetes te ontwikkelen. Sommige risicofactoren kan men niet veranderen, andere heeft men echter wel in de hand. Bij een verhoogd risico is regelmatige opvolging en controle door de huisarts aangewezen.

Je hebt een verhoogd risico om type 2 diabetes te krijgen, wanneer één of meer van de volgende risicofactoren aanwezig zijn:
 

Overgewicht of obesitas

Een te hoog lichaamsgewicht is een belangrijk risico voor diabetes, zeker wanneer je een dikke buik hebt.

  • Je hebt een verhoogd diabetesrisico bij een BMI* tussen 25 en 30 kg/m² en/of een buikomtrek* tussen 80-88 cm (vrouwen) of 94-102 cm (mannen).
  • Je hebt een sterk verhoogd diabetesrisico bij een BMI hoger dan 30 kg/m² en/of een buikomtrek groter dan 88 cm (vrouwen) of 102 cm (mannen).

 

Ongezonde leefstijl

Te weinig lichaamsbeweging of een ongezonde voeding verhoogt, los van andere risicofactoren, duidelijk het diabetesrisico. Ook door te roken heb je meer kans op type 2 diabetes.

 

Leeftijd

Er bestaat een rechtlijnig verband tussen leeftijd en type 2 diabetes. Ouderen (65-plussers) hebben meer dan 1 kans op 8 om diabetes te krijgen. Tegenwoordig komt diabetes steeds op jongere leeftijd voor en stijgt het risico reeds vanaf 40 jaar.

 

Erfelijke aanleg

Is er reeds type 2 diabetes vastgesteld bij één van je ouders, broers of zussen, dan wordt de kans groter dat jij ook diabetes krijgt. Ook bij diabetes in de tweede graad (grootouders, ooms/tantes, neven/nichten) heb je reeds een hoger risico.

 

Verhoogde bloedsuikerwaarden

Indien er reeds een verhoogde bloedsuikerwaarde of ‘prediabetes’ werd vastgesteld, dan heb je een aanzienlijk risico om in de eerstvolgende jaren type 2 diabetes te ontwikkelen. Ook een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes) of bij een ziekenhuisopname wijzen duidelijk op een hoger diabetesrisico.
 

Hoge bloeddruk

Indien je een te hoge bloeddruk hebt of vroeger ooit geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk hebt genomen, verhoogt dit je diabetesrisico.


Contacteer je huisarts als je vermoedt dat je een verhoogd diabetesrisico hebt.

Hoewel je sommige risicofactoren niet onmiddellijk kan veranderen, is er ook goed nieuws: het ontstaan van type 2 diabetes kan met meer dan de helft worden uitgesteld of voorkomen door een gezonde leefstijl.

* Body-mass index (BMI): kan je berekenen door je gewicht (in kg) te delen door het kwadraat van je lichaamslengte (in meter). Bijv. je weegt 70 kg en meet 1 m 80, dan is je BMI 21,6 (formule: 70 gedeeld door (1,80 x 1,80)).

* Buikomtrek: je buikomtrek wordt gemeten met een lintmeter onder de onderste ribben, rond de navel.

 
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht