Met diabetes omgaan als partner

koppel aan het koken

De manier waarop je omgaat met de diabetes van je partner heeft een belangrijke invloed op hoe hij/zij in het leven staat. Ook als partner van iemand met diabetes ga je door een verwerkingsproces om de diabetes een plaats te geven binnen de relatie en het gezin. 

Na de diagnose van diabetes maakt ook de partner een rouwproces door. Iedereen doet dit op zijn manier. Hierdoor kunnen spanningen ontstaan door het vermeende onbegrip van de ander. Het is belangrijk om hierover als koppel met elkaar te praten en je gevoelens te uiten, zonder elkaar te beschuldigen. Op het doorlopen van een verwerkingsproces staat geen tijd. Iedereen doet dit op eigen tempo en manier.


Bewaak je eigen grenzen

Je kunt het als partner heel erg vinden voor de ander en hem willen ontzien. Praten over andere zorgen, steun vragen aan de partner of de toekomstplannen opnieuw bekijken, gebeurt dan niet om de ander niet ‘nog meer te belasten’. Dit is niet vol te houden. Maak als partner ook tijd en ruimte voor jezelf om met je gevoelens in het reine te komen en cijfer jezelf niet weg voor de ander. Durf er ook met buitenstaanders over praten. Heb je bepaalde angsten, informeer dan hoe je best kunt omgaan met je bezorgdheid en zoek eventueel professionele hulp.
 

Een goed evenwicht

Zorg dat je je partner niet overbeschermt, ook al is dit niet altijd eenvoudig. Het is niet omdat je partner diabetes heeft, dat je als een ‘waakhond’ over zijn leven moet regeren. Toon op een positieve manier interesse en vraag waar je kunt helpen, maar heb ook begrip wanneer je partner je hulp afwijst.

Een van de moeilijkste en meest frustrerende situaties om mee om te gaan, is wanneer je merkt dat je partner zijn ziekte verwaarloost. Het is begrijpelijk dat je dan sterk aandringt op een strikte opvolging van zijn behandeling. Toch werkt dit vaak averechts. Probeer zo rationeel mogelijk om te gaan met deze situatie. Hou de nodige afstand maar probeer wel zelf een gezond leven te leiden. Maak er ook geen verwijtende opmerkingen over. Uiteindelijk is het je partner die zijn diabetes zelf in handen moet nemen. Je kunt hem ondersteunen maar de aandoening kun je niet overnemen.


Diabeteshumeur

Diabetes hebben verandert op zich je karakter niet. Het gaat vooral over de manier waarop iemand omgaat met zijn aandoening. Diabetes kan bijvoorbeeld een bron van stress zijn waardoor sommige personen met diabetes depressieve gevoelens ervaren. Daarnaast kunnen ook hypo’s of hypers ervoor zorgen dat mensen zich tijdelijk anders gedragen. Ze worden prikkelbaar of juist lusteloos. Dit is voor de omgeving niet prettig. Op het moment zelf is het moeilijk om dit uitgebreid te bespreken maar kom hier zeker op een later moment op terug.

Praten blijft de boodschap en kan heel wat problemen voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld de stress voor jouw partner met diabetes wat verminderen wanneer jij een stukje van de zorg overneemt. Wanneer hypo’s veel voorkomen en gepaard gaan met prikkelbaarheid dan is het belangrijk te weten wat de invloed hiervan is op zijn omgeving. Het kan nodig zijn de diabetes iets minder scherp te regelen wanneer steeds weerkerende hypo’s de kwaliteit van het leven ‘verzieken’.
 

Diabetes als excuus?

Omdat diabetes een invloed heeft op veel dagelijkse aspecten van het leven, kan de ziekte te pas en te onpas als argument gebruikt worden. Het is niet altijd gemakkelijk om te onderscheiden wat het gevolg is van diabetes en wat niet. Hou er ook rekening mee dat in elke relatie er wel eens een discussie of een ruzie is, ook bij personen die geen chronische aandoening hebben.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht