31 mei is Werelddag zonder Tabak!

31-05-2017

Rookstop blijft ook voor mensen met diabetes een belangrijk onderwerp, want roken versterkt alle gezondheidsrisico’s die gekoppeld zijn aan diabetes. Het schadelijke effect van een half pakje sigaretten bij personen met diabetes komt dan ook overeen met een volledig pakje bij personen zonder diabetes.

Roken verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. Het zorgt voor een slechtere insulinewerking en doet de bloedsuikerspiegel stijgen. Één sigaret kan de insulinewerking met 15% doen dalen! Roken heeft een ongunstig effect op de cholesterol, doet de bloeddruk stijgen en verhindert het transport van zuurstof naar de weefsels. Het versnelt het proces van slagaderverkalking en het tast de kleine bloedvaten aan. Hierdoor is er een grotere kans op zenuwschade, nierschade, oogschade en impotentie. Bovendien zorgt het voor een slechtere wondheling en komen bij rokers vaker mondproblemen voor. Stoppen met roken is ook een zeer goede verjongingskuur. Niet alleen zal je je beter voelen, maar ook de doorbloeding van de huid zal verbeteren, waardoor je minder rimpels hebt.

Op de jaarlijkse ‘Werelddag zonder Tabak’  vraagt de ‘Nationale Coalitie tegen Tabak’, waarvan het  Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie  (VIGeZ) deel uitmaakt, drie zaken aan de Belgische regering:

  1. Een tabaksreclameverbod op verkoopplaatsen.
  2. De beperking van het aantal verkooppunten tot tabaks- en dagbladwinkels.
  3. Het niet langer zichtbaar tonen van tabaksproducten op de verkoopplaats.

 

De keuze gemaakt om te stoppen? Praat er zeker over met je arts. Er bestaan immers talloze ondersteunende therapieën zoals nicotinekauwgom, -pleisters en -inhalators alsook geneesmiddelen die de drang naar een sigaret verminderen. Zorgverleners die een specifieke opleiding hebben genoten tot tabakoloog, zijn best geplaatst om je te helpen stoppen met roken. Onder bepaalde voorwaarden wordt hun hulp terugbetaald, informeer je hierover bij je ziekenfonds.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht