Amerikaans instituut ontvangt 50 miljoen dollar voor onderzoek type 1 diabetes

10-02-2017

De familie Wanek, in Amerika bekend voor hun meubels, heeft aan het onderzoekscentrum ‘City of Hope’ 50 miljoen dollar gedoneerd voor onderzoek naar type 1 diabetes. The City of Hope heeft reeds naam gemaakt in diabetesonderzoek en is vooral bekend voor de ontwikkeling van synthetisch humaan insuline in 1978. Met deze donatie wil het onderzoekscentrum binnen de komende 6 jaar grote stappen zetten in type 1 diabetesonderzoek.

Onder leiding van de Nederlander Prof. Bart Roep zal dit project  zich voornamelijk richten op drie onderzoeksgebieden van type 1 diabetesonderzoek.
 

1.  Immuunmodulatie

Het onderzoek zal zich hier concentreren op het aanpassen van T-cellen en het gebruik van stamceltherapieën om de auto-immuun aanvallen op de eilandjes van Langerhans, de oorzaak van type 1 diabetes, tegen te houden. 

2.       Bètacel uitbreiding en vervanging

Type 1 diabetes ontstaat door het niet-functioneren van insulineproducerende bètacellen. In deze pijler van het onderzoek zal er getracht worden om methodes te ontwikkelen om de bètacellen weer aan het werk te krijgen en te vervangen.

3.       Voorkomen van complicaties

Het project zal zich eveneens focussen op het terugdraaien en voorspellen van complicaties. Het is de bedoeling om op gen-niveau in te kunnen grijpen om hart- en vaatziekten, nierziekten en oog- en zenuwaandoeningen te behandelen en te voorkomen.
 

 

Bron: City of Hope - JDRF.nl

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht