Diabetes en ramadan, te combineren?

23-04-2020

Op 23 april gaat de ramadan weer van start. De vastenmaand eindigt op 23 mei, waarbij het Suikerfeest gevierd wordt. Personen met diabetes hoeven volgens de Koran niet mee te vasten. Door het meedoen aan de vasten kan hun gezondheid immers negatief beïnvloed worden met risico’s zoals hypers en diabetische ketoacidose (verzuring van het bloed), hypo’s, uitdroging en trombose.

Overweeg je om mee te doen aan de ramadan, bespreek dit dan steeds met je behandelend team. Samen met hen kan je de verschillende mogelijkheden bekijken. Besluit je om mee te doen, experimenteer dan niet zelf met je medicatie, maar laat je begeleiden voor, tijdens en na de ramadan.

Ook als je niet meevast tijdens de ramadan, is mogelijk je dagindeling anders dan normaal. Je eet misschien op andere tijdstippen of je voedingspatroon is anders, je hebt een ander dag/nachtritme … Dit alles kan je diabetesregeling beïnvloeden. Ook hier kan je behandelend team je begeleiden. Onderstaande tips helpen je alvast op weg.

Tips voor tijdens de ramadan

  • Controleer extra de bloedsuikerspiegel (voor de maaltijden, tussendoor en bij vermoeden van hypo). Vergeet je bloedglucosemeter alsook snelwerkende suikers en snacks met ‘trage’ koolhydraten niet mee te nemen als je buitenshuis bent.
  • Tracht ook tijdens de ramadanperiode gezond te eten. Eet voldoende vezels en overdrijf niet in calorieën. Zorg dat je voldoende water drinkt.
  • Vast je mee, vermijd dan zware lichamelijke inspanningen enkele uren tot vlak voor de avondmaaltijd. Onderbreek steeds het vasten bij een hypo.
  • Neem na de ramadan terug je gebruikelijke ritme op. Werd je medicatie aangepast, keer dan terug naar je oude medicatieschema.
  • Alvast een tip voor volgend jaar: bespreek ruim op voorhand de ramandanperiode met je behandelend team (minimum 6 à 8 weken voor de start van de ramadan).
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht