GABA biedt nieuwe hoop voor type 1 diabetes

07-12-2016

Een internationaal team, waaronder de onderzoeksgroep van prof. Harry Heimberg (BEtacel NEogenese, Vrije Universiteit Brussel), heeft aangetoond dat de stof gamma-aminoboterzuur (GABA), de insulineproducerende bètacellen kan herstellen. 

Dit is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar de “genezing” van type 1 diabetes, omdat men er tot nu toe nog niet in geslaagd was om de afbraak van bètacellen om te keren. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift Cell.

De wetenschappers bouwden voor dit onderzoek verder op eerdere studies, waarin ze aantoonden dat het mogelijk is om muizen nieuwe bètacellen te laten aanmaken door alfacellen – die instaan voor de productie van glucagon – genetisch te wijzigen. De uitdaging was vervolgens om een stof te vinden met hetzelfde efffect maar zonder de noodzaak om aan de genetische code te sleutelen.

De oplossing is gekomen in de vorm van gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA. GABA is reeds jarenlang bekend als een stof die in onze hersenen de overdracht van zenuwprikkels remt. In proefdieren  leidt de toediening van GABA tot een voortdurende maar gecontroleerde aanmaak van bètacellen uit alfacellen. Bij muizen waarbij (type 1) diabetes kunstmatig werd opgewekt door de chemische vernietiging van bètacellen,  blijken deze  nieuwgevormde bètacellen de dieren te genezen. Wanneer eilandjes van Langerhans uit een menselijke pancreas 14 dagen in aanwezigheid van GABA werden gekweekt, daalde het aantal alfacellen met 37% en nam het aantal insuline-producerende bètacellen toe met 24%. Gelijkaardige resultaten werden bekomen na transplantatie van menselijke eilandjes in muizen die 1 maand lang dagelijks GABA kregen toegediend. Deze resultaten zijn een hoopvolle basis om na te gaan of GABA ook een oplossing kan bieden aan patiënten met type 1 diabetes.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht