Gentse Indigo haalt 7 miljoen euro startkapitaal op voor volgende generatie glucosesensoren zonder prikpen

21-12-2016

Indigo Diabetes nv (Indigo), een spin-off van de Universiteit Gent (UGent) en imec, kondigde vandaag aan dat het een ophaalronde voor startkapitaal van 7 miljoen euro succesvol heeft afgerond met een internationaal investeringssyndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare Fund II (Nederland) en PMV (België). Andere leden van het syndicaat zijn Sensinnovat, Parana Management Corp, Qbic Arkiv Fund, Fidimec, SOFI, Manuardeo en Capricorn ICT Arkiv. Indigo zal met deze middelen een revolutionaire oplossing voor het meten van glucose bij diabetespatiënten zonder nood aan extra vingerprikken ontwikkelen. Deze vingerprikvrije aanpak voor het meten van glucose zal een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven en de gezondheid van diabetespatiënten.

Tot op vandaag meten diabetespatiënten hun bloedglucoseniveau door verscheidene keren per dag in hun vinger te prikken met een prikpen. Het bloeddruppeltje wordt opgevangen op een teststrookje dat vervolgens in een digitaal analysetoestel wordt ingebracht en uitgelezen. Systemen voor continue glucosemonitoring (CGM), waarbij een naaldsensor onderhuids wordt aangebracht om door de dag heen het glucoseniveau te meten, maken stilaan ook meer geavanceerde monitoring en behandeling mogelijk. Maar bovenop de naald die constant door de huid prikt, blijven vingerprikken verscheidene keren per dag noodzakelijk om het systeem te kalibreren en voldoende accuraat te laten functioneren. Onder andere deze blijvende nood aan vingerprikken weerhoudt diabetespatiënten van intensief gebruik van deze invasieve CGM-naaldsensoren.

Indigo maakt gebruik van baanbrekende fotonicatechnologieën om een glucosesensor zonder prikpen te ontwikkelen. Danaë Delbeke, medebedenker van het concept, oprichtster en managing director, licht het eerste product van Indigo toe: “Door een reeks nieuwe technologieën van de UGent en imec, wereldwijde pioniers van fotonicatechnologie, in licentie te nemen zijn we in staat om de allereerste naaldvrije en kalibratievrije glucosesensor op de markt te brengen. Onze sensor voorziet in de dringende behoefte aan accurate, betaalbare CGM-systemen met een optimale gebruikerservaring.”

“Wereldwijd kende het aantal diabetespatiënten een ongeziene groei. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nam het aantal diabetespatiënten toe van 108 miljoen in 1980 naar 422 miljoen in 2014”, vulde Harrold van Barlingen, managing director van Thuja Capita, aan, "Met zoveel mensen die afhankelijk zijn van meettechnologie om hun aandoening onder controle te krijgen, steunen wij maar wat graag Indigo die alle essentiële puzzelstukjes kan samenleggen om voor een revolutie in de diabetessector te zorgen. Indigo beheerst grensverleggende technologieën die een innovatieve aanpak van glucosemetingen mogelijk maken.”

“Het is minstens even belangrijk dat deze aanpak diabetespatiënten in staat stelt om zelf beter om te gaan met hun ziekte. Alvast op dit domein betekent dit een verlichting van de voortdurend toenemende kostendruk op onze gezondheidszorg. Het dynamische Indigo-team van experts en managers wordt nu aangevuld met een ervaren investeringssyndicaat. Wij zijn blij deel uit te maken van deze inspanning die de diabetesgezondheidszorg zal transformeren,” zegt Diane Lejeune, senior investment manager, LifeSciences and Care, bij PMV.

Indigo is gevestigd in Gent (België), waar het toegang heeft tot de Universiteit Gent en meer bepaald de Photonics Research Group en het NB-Photonics consortium, een toonaangevend Europees academisch consortium gespecialiseerd in fotonica, met een cleanroom en laboratoriumfaciliteiten van wereldklasse. Toegang tot deze multidisciplinaire omgeving en tot de cleanrooms van imec is belangrijk voor de toekomstige ontwikkelingen van Indigo.

Bron: persbericht imec (20/12/2016)
 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht