Gentse onderzoekers vinden goedkope manier om gezondere suiker te produceren

01-03-2016

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent hebben een enzym ontwikkeld dat van gewone suiker kojibiose maakt. Kojibiose is een gezondere suiker die weinig calorieën bevat, ongevaarlijk is voor de tanden en bovendien goed voor de darmen.

Kojibiose smaakt zoet, maar brengt weinig calorieën aan. Bovendien werkt kojibiose als een prebioticum, de suiker stimuleert de groei en de activiteit van de gezonde bacteriën in de dikke darm. Prof. Tom Desmet is gespecialiseerd in de modificatie (= de wijziging) van enzymen. Hij ontdekte de bijzondere suiker, ook wel bekend als kojibiose, vrijwel per toeval: “Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormt”, aldus Desmet.     

Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe wijzigde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken. “Tot nu toe was kojibiose heel moeilijk aan te maken in hoeveelheden die groot genoeg waren om te testen”, aldus prof. Desmet. “Door het enzym te manipuleren, is dit nu wel mogelijk. Vroeger kostten enkele kilo’s kojibiose al snel een miljoen euro. Met de nieuwe techniek kan de groep kojibiose produceren op een potentieel industriële schaal met zeer goedkope basisproducten. Op die manier zouden enkele kilo's kojibiose maar enkele euro’s kosten”.

De onderzoekers bekijken nu samen met de voedingsindustrie of en hoe kojibiose klassieke suiker kan vervangen. Kojibiose zal je dus zeker nog niet meteen in de handel terugvinden.

Meer info: De Redactie.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht