Inwendige insulinepomp Medtronic verdwijnt, geen Belgische patiënten in de problemen

07-07-2017

In Nederland is ophef ontstaan over het verdwijnen van de inwendige insulinepomp (MiniMed Implanteerbare Pomp) van fabrikant Medtronic.

Medtronic - momenteel de enige producent ter wereld - bouwt de productie vanaf nu tot 1 juni 2019 af. De implanteerbare pomp wordt via een operatie in de buikwand geplaatst en moet dus niet worden verward met de meer courante insulinepomp die uitwendig gedragen wordt. Het is een levensnoodzakelijk implantaat voor mensen bij wie de standaardbehandeling, zelf insuline spuiten, niet helpt. In Nederland gebruiken ongeveer 70 mensen met diabetes deze pomp.

In België zijn er 3 mensen afhankelijk van de inwendige insulinepomp. Prof. dr. Chantal Mathieu (UZ Leuven), behandelend arts van deze patiënten en verbonden aan de Diabetes Liga, heeft met Medtronic kunnen onderhandelen en heeft nu voldoende materiaal om de behandeling voor deze patiënten de komende 7 jaar veilig te stellen. Medtronic stelt de technologie van de inwendige insulinepomp beschikbaar voor andere ontwikkelaars. De Diabetes Liga zet zich in voor de beste kwaliteit van zorg voor iedereen met diabetes en hoopt dat er op tijd een vervangend product op de markt komt.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht