Nieuwe methode uit VS zorgt voor insulineproductie in ‘gewone’ pancreascellen

28-04-2017

Aan de Universiteit van Texas hebben onderzoekers een manier gevonden om pancreascellen insuline te laten maken, ook al hebben ze die eigenschap niet van nature.  Dit konden ze aantonen in muizen.

Onze pancreas bevat verschillende types cellen met een eigen functie, maar enkel de bètacellen bezitten normaal die mogelijkheid insuline te maken. Bij type 1 diabetes worden bètacellen aangevallen door het eigen immuunsysteem, maar de andere celtypes van de pancreas worden met rust gelaten.

Deze andere cellen werden door de onderzoekers zodanig aangepast, dat ze enkel insuline aanmaken als reactie op glucose. De techniek die werd gebruikt is een vorm van gentherapie. Hierbij wordt via een onschadelijk gemaakt virus, waarin men de erfelijke code voor insulineproductie ingebouwd heeft, de cellen in de pancreas geïnfecteerd. De insulinegenen worden op die manier letterlijk overgedragen naar de nieuwe cellen, die vervolgens zelf insuline kunnen maken.

De eerste tests op muizen zijn veelbelovend: de therapie regelt zeer nauwkeurig de bloedsuikerspiegel en de diertjes waren alvast gedurende 1 jaar genezen zonder enige  bijwerkingen. Het is nu de bedoeling om de techniek zo snel mogelijk perfectioneren en te testen op grotere dieren die meer lijken op de mens. De onderzoekers hopen binnen 3 jaar aan klinische studies te kunnen beginnen.
 

Bron: University of Texas Health San Antonio

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht