Nieuwe voedingsaanbevelingen voor België

10-10-2016

In september 2016 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad vernieuwde voedingsaanbevelingen. Dit is alweer de zesde uitgave. Een groot deel van de richtlijnen blijft ongewijzigd, maar er werden toch ook een aantal aanbevelingen aangepast naar de huidige wetenschappelijke kennis.

Zo werden de aanbevelingen voor energie meer afgestemd op het type activiteit. De plaats van complexe koolhydraten (bv. zetmeel van granen en zetmeelproducten) en ook vezels  in een gezond voedingspatroon wordt opnieuw bevestigd. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om te kiezen voor volle granen, peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit als bron van koolhydraten. Ook op vlak van vetten wordt opnieuw bevestigd dat voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten moeten beperkt worden. Ook een zoutbeperking blijft aanbevolen. Er wordt aangeraden om niet meer dan 2 g natrium, hetzij 5 g zout per dag in te nemen. Op basis van de nieuwe voedingsaanbevelingen zal het VIGeZ de huidige voedingsdriehoek herbekijken en nagaan of wijzigingen nodig zijn.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht