Opgelet bij hoge temperaturen!

21-06-2019
Afbeelding zon en thermometer

Of je nou op vakantie gaat of thuis blijft, je zult deze zomer ongetwijfeld te maken krijgen met tropische temperaturen. Volgende week al komt er een heuse hittegolf aan waarbij het kwikpeil wel meer dan 35 °C kan aangeven. Het is voor iedereen belangrijk om zich goed tegen de zon te beschermen, om vervelende gevolgen zoals een zonnebrand, zonnesteek of uitdroging te voorkomen. Voor personen met diabetes komen hier nog een paar aandachtspunten bij.  

Drink voldoende

Als reactie op warmte gaan de onderhuidse bloedvaatjes zich openen om meer vocht te verdampen en zo lichaamswarmte kwijt te spelen. Hierdoor verhoogt de kans op uitdroging, zowel bij personen met als zonder diabetes. Als de bloedsuikerwaarden te hoog  zijn, verhoogt deze kans omdat het lichaam hierdoor ook meer vocht verliest via de urine. Drink daarom bij extreme warmte voldoende vocht (minstens 2 liter per dag). Vermijd alcoholhoudende dranken, omdat deze ook een vochtafdrijvend effect hebben.

 

Wees alert voor onverwachte hypo’s
Bij warm weer versnelt ook de bloeddoorstroming, waardoor de onderhuids ingespoten insuline sneller kan worden opgenomen met een onverwachte hypo tot gevolg. Door deze snellere werking verkort ook de werkingsduur, wat dan weer aanleiding kan geven tot een bloedsuikerstijging. Meet regelmatig je bloedsuikerwaarde om onverwachte schommelingen snel op te sporen.

Wees vooral alert wanneer je lichamelijke activiteiten gaat doen. Het gras afrijden, de bloemperken water geven of een ongeplande wandeling of fietstocht kunnen al voor een flinke bloedsuikerdaling zorgen. Zorg er dus voor dat je steeds je bloedglucosemeter en een koolhydraathoudende drank of snack binnen handbereik hebt.

 

Nog een paar tips

  • Vermijd de heetste middagtemperaturen, zoek een plekje in de schaduw of blijf binnen in een koelere kamer of een plaats waar airconditioning is voorzien.
  • Zorg ervoor dat je medicatie/insuline, glucosestrips en bloedglucosemeter niet blootgesteld worden aan extreme hitte.
    • Laat je materiaal nooit in een warme wagen achter.
    • Gebruik, indien je bij hoge temperatuur buitenshuis bent, een koeltas, isomo doos of thermosfles om je materiaal op een constante temperatuur te bewaren.


Maar bovenal: geniet van het prachtige weer.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht