Persbericht: 1 miljoen screenings op diabetes

08-11-2016

Diabetes Liga organiseert in samenwerking met de International Diabetes Federation een screeningsactie in 5 Vlaamse steden 

Maandag 14 november 2016 – Wereld Diabetes Dag. Naar jaarlijkse traditie organiseert de Diabetes Liga een sensibiliseringscampagne op 14 november, dat is Wereld Diabetes Dag. Dit jaar houdt de Diabetes Liga gratis preventieve screenings om je diabetesrisico te meten. Dit gebeurt op basis van de FINDRISC-test, een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst. De International Diabetes Federation wil dit jaar wereldwijd 1 miljoen mensen screenen, een uitdaging waar de Diabetes Liga graag aan meewerkt.

 

Laat zelf je risico op diabetes preventief testen

Eén op de drie volwassenen met diabetes is nog niet gediagnosticeerd en dus is het belangrijk om de risicofactoren en eventuele symptomen van diabetes te kennen en te herkennen. Daarom is het zo van belang dat er op 14 november wereldwijd aandacht wordt besteed aan diabetes. Ook in Vlaanderen vraagt de Diabetes Liga aandacht voor de problematiek. Zij organiseren dit jaar een preventieve screeningsactie in verschillende Vlaamse steden. Door middel van de FINDRISC-test wordt het risico op diabetes bepaald. Op basis van de score krijgt de persoon het advies om bijvoorbeeld meer aan lichaamsbeweging te doen of zich te richten tot zijn/haar huisdokter. Er wordt ook voorzien in concrete mogelijkheden om je risico op diabetes aan te pakken.

 

Het aantal mensen met diabetes is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Dat is vooral te wijten aan mensen met type 2 diabetes, wat mede veroorzaakt wordt door vergrijzing, een ongezonde levensstijl en overgewicht. Type 1 diabetes, die ongeveer 10% van alle mensen met diabetes treft, wordt niet veroorzaakt door levensstijl maar is een auto-immunaandoening en kan evenmin door deze screeningsactie opgespoord worden.

Voor meer informatie omtrent diabetes kan u terecht op www.diabetes.be

 

Vrijwilligers van de Diabetes Liga helpen je gratis een risicotest af te nemen op de volgende locaties:

 

Antwerpen:

Centraal Station / 8 uur  – 12 uur

 

Dendermonde:

Maandagmarkt / 8 uur  – 12 uur

Baasrodestraat z/n

 

Kortrijk:

Maandagmarkt / 8 uur – 12 uur

Grote Markt

 

Sint-Truiden:

Sint-Trudo ziekenhuis / 9.30 uur – 16 uur

Diestersteenweg 100

 

Zaventem:

Maandagmarkt / 8 – 12 uur

Kerkplein

 

Voor meer informatie:

PeppeRmint

Nadia Naji

02 210 02 52

0479 56 38 83

 

 
Bijlage(n): 
Deel dit bericht
Deel dit bericht