Stevia: nieuwe perspectieven voor behandeling diabetes?

18-04-2017

De caloriearme suikervervanger stevia geeft in Leuven een stukje van haar geheimen prijs.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben namelijk ontdekt dat bepaalde actieve componenten van stevia (stevioside en steviol,) de werking versterken van het ionenkanaal TRPM5, een eiwit dat essentieel is voor onze perceptie van smaak (zoet, bitter en umami). Bovendien speelt het eiwit een rol bij de afgifte van insuline door de pancreas na de maaltijd. Deze resultaten zouden nieuwe mogelijkheden kunnen creëren voor de behandeling van diabetes type 2.

Onderzoekers Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens konden bij muizen, die op een vetrijk dieet stonden, aantonen dat een dagelijkse dosis stevioside bescherming bood tegen diabetische hyperglycemie, dit in tegenstelling tot genetische gemodificeerde muizen zonder een TRPM5-ionkanaal op hetzelfde dieet. De versterking van de werking van TRPM5 door steviol stimuleerde overigens ook de smaakperceptie, wat de zeer zoete smaak van stevia en de bittere nasmaak verklaart.

Alhoewel deze onderzoeksresultaten perspectieven bieden voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor diabetes type 2, moet men beseffen dat deze bevindingen afkomstig zijn uit basisonderzoek op cellen en proefdieren. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze bevindingen ook gelden voor mensen. Nieuwe geneesmiddelen zijn dus nog niet voor morgen.

Bron: Nature Communications, maart 2017 (online)

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht