‘Suikertaks’ op frisdranken: reactie Diabetes Liga

13-10-2015
Winkelkarretje

De federale regering kondigde op 10 oktober aan dat er vanaf 2016 een gezondheidstaks komt op frisdranken. Het gaat zowel om gesuikerde dranken als om de light varianten.

De federale regering bereikte op zaterdag 10 oktober een akkoord over de begroting van 2016. Hierbij werd ook een gezondheidstaks op frisdranken aangekondigd. Op alle frisdranken (ook de ongesuikerde), zou vanaf 2016 een extra taks worden geheven. Volgens de beschikbare informatie zou het gaan om 1 eurocent per blikje van 33 centiliter en 3 cent per fles van 1 liter. In de komende maanden wordt nagedacht over een ruimere toepassing waarbij ook andere soorten ongezonde voeding in het vizier kunnen komen.

Experts vragen zich af of de lang aangekondigde gezondheidstaks effectief voor een gedragswijziging zal zorgen. Uit onderzoek en toepassing in het buitenland blijkt immers dat een taks minstens 10 à 20% moet bedragen én gecombineerd dient te worden met subsidies voor gezonde producenten om een effect op het gedrag van mensen te hebben. Bovendien zal de bijkomende taks geïnd worden op gesuikerde én ongesuikerde frisdranken. Terwijl deze laatste geen suiker bevatten en dus ook geen energie aanbrengen. Uiteraard is water steeds te verkiezen boven light frisdranken, maar deze kunnen wel ter afwisseling gedronken worden. Alle light frisdranken met minder dan 5 kcal per 100 ml, horen volgens de criteria van de actieve voedingsdriehoek dan ook thuis in de watergroep (bij een gebruik van minder dan ½ liter per dag voor volwassenen). Dit geldt zowel voor de algemene bevolking als voor mensen met diabetes.

Zoals andere experts heeft de Diabetes Liga sterke twijfels of deze nieuwe taks echt een impact zal hebben op de volksgezondheid. We zullen deze en eventueel toekomstige maatregelen op de voet blijven volgen, als partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor diabetespreventie en vertegenwoordiger van alle mensen met diabetes.

Bron: deredactie.be

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht