Type 1 diabetes: gaan bètacellen zelf in de fout?

06-03-2017

Nederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat het afweersysteem zich niet ten onrechte tegen de bètacellen richt, zoals tot nog toe aangenomen. Onder stress van bijv. een infectie maken deze cellen vaker insulinemoleculen met fouten aan en daardoor maken ze zich verdacht.

Onderzoekers  van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een belangrijke ontdekking gedaan over de interactie tussen het afweersysteem en de bètacellen van mensen met diabetes type 1. De heersende theorie is dat het afweersysteem zich vergist en daardoor insulineproducerende bètacellen aanvalt. Nieuw onderzoek toont echter dat de bètacel zelf, zich vergist bij de productie van het eiwit insuline, waardoor een nutteloos eiwit wordt aangemaakt. Dit fout eiwit lokt een reactie uit van het afweersysteem.  Een bètacel kan in één minuut een miljoen moleculen insuline aanmaken. De productie van insuline moet precies gebeuren, maar af en toe sluipt daar toch een fout in en dan ontstaat er een heel ander eiwit. Dat eiwit heeft geen biologisch nut, het heeft niet de werking van insuline.  Normaal gezien is dit geen probleem, want de rest van de eiwitten rolt wel ‘goed van de band’ als insuline.
Onder stress vergist de bètacel zich vaker en worden meer van die onbruikbare eiwitten aangemaakt. Een cel die veel verkeerde eiwitten maakt is ‘verdacht’ voor het afweersysteem. Immers, dit kan duiden op een gevaarlijke situatie zoals kanker. Ons afweersysteem grijpt dan in en zo worden de ‘verdachte’ bètacellen aangevallen. De bètacellen maken dus een fout en de afweer doet gewoon zijn werk. Nieuwe wetenschappelijke gegevens tonen aan dat de bètacellen de fout in gaan als ze onder stress staan. Mogelijke oorzaken van stress zijn bijvoorbeeld een virusinfectie, gluten in de eerste drie maanden na de geboorte of een verstoring van de darmflora door antibioticumgebruik.Deze nieuwe inzichten hebben consequenties voor de toekomstige behandeling van diabetes volgens de onderzoekers, door de stress van de bètacellen weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door een ontsteking te remmen, zodat de bètacellen beter functioneren en minder fouten maken. Een andere mogelijke strategie is een vaccin met fragmenten van het verkeerde eiwit, zodat het afweersysteem niet meer in actie moet komen tegen de bètacellen.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht