Week van de Vrijwilliger 2020

28-02-2020

Wie een willekeurige wijk, buurt, straat in een Vlaams dorp, een gemeente of stad binnen stapt, fietst of rijdt, merkt wellicht het aantal bomen (of het gebrek eraan), de woningen, flatgebouwen, straten, een niet hersteld wegdek, verlichtingspalen … op. Kunstwerken ook, pleintjes, een weglopende kat, de geuren van een warme bakker  ...

Het belangrijkste wordt echter vakkundig aan ons oog onttrokken, namelijk die mannen en vrouwen in al hun diversiteit, die van die buurt jouw buurt maken. Die ervoor zorgen dat een gemeenschap aan elkaar hangt, blijft hangen. Of die tijd en energie investeren om het sociaal netwerk aan elkaar te haken om het geheel te verbeteren en voor iedereen aangenamer te maken.

Moest je al die draden die mensen verbinden of laten samenwerken zichtbaar maken, zou je er versteld van staan hoe een vrijwilligersnetwerk eruit ziet: complex, tal van kruisverbindingen, dikke knooppunten, stevige draden, fijne touwtjes …

Die talrijke onzichtbare handen en grote harten - zo kenmerkend voor vrijwilligers - zie je niet, actief als ze zijn in de luwte.

Een buurt is geen buurt zonder vrijwilligers. Sterker nog, er is gewoon geen sociaal leven zonder vrijwilligers: ze proberen andere mensen te bereiken, hen bij activiteiten te betrekken zodat de lokale gemeenschap gewoon een betere en gezelligere plek wordt om in te leven.

We moeten die vrijwilligers dankbaar zijn. Omdat ze bereid zijn tijd en energie te investeren in de andere, met de rotsvaste overtuiging dat het geen verspilde tijd is. Integendeel. Vrijwilligers versterken de buurt, maken ze mooier, warmer, toegankelijker, vriendelijker.

Dikke dankjewel vrijwilliger, dikke dank!

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht