Zorgt 'recht om vergeten te worden' voor betaalbare schuldsaldoverzekering?

18-10-2018

Federaal minister Kris Peeters kondigde aan een einde te willen maken aan de meerkost voor de schuldsaldoverzekering omwille van de medische voorgeschiedenis. Dit zou ook heel wat mensen met diabetes die een eigen woonst willen kopen, financieel ontlasten.

Wet Partyka
Bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor de aankoop of bouw van een appartement of woning, wordt  er meestal ook een schuldsaldoverzekering voorgesteld. Dit zorgt er voor dat de lening verder wordt afbetaald aan de bankinstelling in geval van vroegtijdig overlijden en dat je nabestaanden dus niet met afbetalingsproblemen worden opgezadeld. De wet Partyka zorgt er sinds 01/01/15 voor dat de toegang tot dergelijke verzekering niet wordt ontzegd omwille van gezondheidsproblemen of medische voorgeschiedenis, en dat er beroep mogelijk is bij een officiële instantie. Deze instantie kan bemiddelen bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering voor chronische zieken vanaf een bijpremie van 75%. Bij een bijpremie van 125 % (totaal 225% van de basispremie), treedt de compensatiekas in werking.

Knelpunten
In de praktijk is het wel zo dat bijv. mensen met diabetes toch nog fikse bijpremies krijgen voorgeschoteld, ook wanneer de aandoening perfect onder controle is. Hierover getuigt Filip Eerdekens (42) vandaag 18 oktober in HLN. Zijn schuldsaldoverzekering bedraagt de helft méér dan die van een gezonde veertiger: “Dus koos ik ervoor mijn lening maar voor de helft te dekken. Meer zou niet haalbaar zijn.”. Dat de wet Partyka nog niet altijd een oplossing biedt, blijkt uit het verhaal van Filip: “Ik passeerde alle grote banken en voegde telkens weer een medisch attest toe, waarin staat dat de ziekte onder controle is. Maar waarin ook staat dat ik 80% meer kans heb op een hartinfarct. Eén grootbank berekende mijn verzekering op 120 euro per maand voor een volledige dekking. En dan moet je weten dat mijn vrouw, kassierster bij Delhaize, vorig jaar een hersentumor kreeg en geopereerd werd. Ook zíj zou dus een meerkost betalen.”

'Recht om vergeten te worden'
Federaal minister Kris Peeters (Economie, Consumenten en Werk) wil hier nu een einde aan maken, door het ‘recht om vergeten te worden’ in te voeren in de verzekeringswetgeving. Wanneer deze maatregel ingevoerd wordt, mogen verzekeringen niet meer duurder zijn voor mensen die ooit ziek waren of nog kampen met een aandoening die onder controle is. Net als het Vlaams Patiënten Platform, is ook de Diabetes Liga blij met deze ontwikkeling die heel wat mensen met diabetes die hun eigen woonst willen kopen, financieel kan ontlasten.

Hopelijk wordt het ‘recht om vergeten te worden’ spoedig ingevoerd, zodat mensen bij het kopen of  bouwen van een huis niet meer benadeeld worden door hun (vroegere) ziekte. Op dit moment kunnen mensen echter nog geen aanspraak maken op het ‘recht om vergeten te worden’.

Bronnen:

Het Laatste Nieuws, 18 oktober 2018 

Vlaams Patiëntenplatform vzw, Persbericht VPP: Vlaams Patiëntenplatform blij dat recht op vergeten opgenomen wordt in verzekeringswetgeving, 17 oktober 2018

Vlaams Patiëntenplatform vzw, Betere toegang tot de schuldsaldoverzekering voor personen met een chronische ziekte, zonder datum (gaat om dit bestand: http://vlaamspatientenplatform.be/_plugin/ckfinder/userfiles/files/20141219%20Inhoud%20wet%20Partyka.pdf)

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht