Oogproblemen bij diabetes

oog

Hoe ontstaan oogproblemen?

Frequent hoge bloedsuikerwaarden kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies of retina aantasten (diabetische retinopathie). Dit kan specifieke oogproblemen veroorzaken. Tijdens de eerste maanden van onbehandelde diabetes kan bijziendheid optreden. Dit verdwijnt normaal bij het stabiliseren van de bloedsuikerwaarden. Een frequente zwelling van de lens kan leiden tot lensvertroebeling of cataract.

Fase 1

De haarvaten (zeer dunne bloedvaten) in het oog lekken vocht dat in het netvlies sijpelt.
Dit vocht stapelt zich op in het centrum van het oog (macula of gele vlek).

Gevolg: waziger zicht (maculair oedeem)

wazig beeld zicht diabetes

Fase 2 

  • De bloedvaten slibben dicht. Er ontstaat zuurstoftekort in delen van het netvlies. Gevolg: wildgroei van nieuwe bloedvaten over het netvlies en het glasvocht (proliferatieve diabetische retinopathie).
  • Nieuwe bloedvaten zijn zeer fragiel en van slechte kwaliteit, waardoor er gemakkelijk bloedingen ontstaan. Gevolg: zwarte stippen, grote vlekken op het gezichtsveld of het volledig wegvallen van het zicht.

Diagnose

Een jaarlijks oogonderzoek is noodzakelijk. De oogarts meet de gezichtsscherpte, kijkt naar de lens, meet de oogdruk en bestudeert het netvlies. Bij dit onderzoek gebruikt de arts oogdruppels die de pupil verwijden. Deze druppels kunnen gedurende een tweetal uren na het onderzoek het zicht vertroebelen. Het is dan ook onverantwoord om op dat ogenblik zelf de wagen te besturen.

Wanneer de oogarts beginnende letsels in het netvlies ziet, volgt verder onderzoek. Dit gebeurt vaak door middel van een kleine hoeveelheid kleurstof. Bij een vermoeden van maculair oedeem, zal de oogarts een OCT (Optical Coherence Tomography) uitvoeren.
Dit kan de dikte van het netvlies en eventueel vochtopstapeling aantonen.

oogarts vrouw onderzoek diabetes

Zichtvermindering of dergelijke complicaties treden pas op wanneer de schade al onomkeerbaar is! Wees dit voor en ga minstens jaarlijks op controle bij de oogarts.

Behandeling

De oogarts kan de situatie pas stabiliseren als de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol goed geregeld zijn. Laserstralen kunnen de woekeringen van nieuwgevormde bloedvaten van slechte kwaliteit wegbranden. Wanneer maculair oedeem uitgebreid aanwezig is, zijn inspuitingen met antigroeifactoren in het oog aangewezen. Bij onvoldoende effect, kan de arts cortisonepreparaten inspuiten. Bij een uitgebreide problematiek kan een heelkundige ingreep nodig zijn.

laser oog diabetes

Hoe voorkom je oogproblemen?

  • Hou je bloedsuikerwaarden en bloeddruk strikt onder controle;
  • stop met roken;
  • laat minstens jaarlijks een oogonderzoek uitvoeren.
stethoscoop met hart diabetes