Op kamp met diabetes

kinderen op kamp

Op kamp gaan is voor veel kinderen een speciale en niet te missen belevenis. Voor kinderen met diabetes vraagt zo’n kamp wel een extra goede voorbereiding.

Een kind met diabetes kan zoals ieder ander kind mee op kamp! Alles staat of valt natuurlijk met de juiste begeleiding. Als je kiest voor één van de kampen van de Diabetes Liga kun je sowieso op beide oren slapen. Heeft de organisatie minder ervaring met of omkadering voor diabetes, dan vraagt dit wel een iets grondigere voorbereiding.

Als je kind gevolgd wordt in een kinderconventie, kan je op dat team beroep doen om het kamp zo goed mogelijk voor te bereiden. Ze kunnen een overlegmoment organiseren met de kampleiding, jezelf en iemand van het diabetesteam.

Wie is daar best bij aanwezig? Als je kind bijvoorbeeld met de jeugdbeweging op kamp gaat, kan het een heel goed idee zijn om niet alleen de leiding, maar ook de volwassen begeleiding en de kookouders mee uit te nodigen. Bij sommige kampen zijn verpleegkundigen ter plaatse die mee geïnformeerd kunnen worden.
Betrek zeker ook je kind bij deze bijeenkomst. Probeer in afspraak met de begeleiding van het kamp een goed evenwicht te vinden tussen de zelfzorg die het kind aankan en het toezicht dat nodig blijft.

Dit overlegmoment kan best niet te lang op voorhand georganiseerd worden, zodat alles nog fris in het geheugen zit als het kamp start. Spreek met de begeleiding af wie verantwoordelijk zal zijn voor je kind. Een checklist met de ‘routinehandelingen’ zoals meten, inspuiten, aandachtspunten voor de maaltijden en snacks kan een handig hulpmiddel zijn. Een dagelijks telefonisch overlegmoment is ook zeer nuttig. De dag kan overlopen worden en de insulinedosis voor de volgende dag kan afgesproken worden.

Tip: VDKA heeft een handig document ontwikkeld, waarop je specifieke aandachtspunten voor je kind kan noteren.

 
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht