Preventie van type 2 diabetes. Tijd voor actie

Momenteel heeft naar schatting 1 op 10 van de volwassen Belgen diabetes. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om type 2 diabetes. Hoewel leeftijd en familiale belasting in belangrijke mate bijdragen tot het risico op type 2 diabetes, is de aandoening voor 50 tot 60% te voorkomen door een gezonde leefstijl. Dit biedt mogelijkheden voor diabetespreventie.

De prevalentie van type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen neemt wereldwijd toe, vooral gedreven door een toename in obesitas, onze sedentaire levensstijl en de vergrijzing van de bevolking.

Klinische studies hebben wereldwijd aangetoond dat intensieve leefstijlinterventies bij personen met prediabetes de evolutie naar type 2 diabetes op een drietal jaar met 50 tot 60% kunnen verminderen. Bovendien treedt er een duidelijke verbetering van het cardiovasculaire risicoprofiel op. Dit biedt mogelijkheden voor diabetespreventie


In kader van het partnership met de Vlaamse overheid voor de preventie van type 2 diabetes bouwt de Diabetes Liga sinds 2012 activiteiten uit om diabetespreventie te stimuleren in Vlaanderen. Zoet Zwanger en HALT2Diabetes zijn twee projecten binnen deze samenwerking die momenteel lopende zijn.
 

HALT2Diabetes werd van 2014 t.e.m. 2016 uitgevoerd in regio Gent en Haspengouw om de haalbaarheid te onderzoeken van de internationaal gevalideerde strategie in Vlaanderen. Verder werden de essentiële randvoorwaarden en mogelijke knelpunten van deze methodiek in kaart gebracht voor verdere implementatie in volledig Vlaanderen. Domus Medica en Vlaams Instituut Gezond Leven waren de belangrijke andere gesubsidieerde partners. Ook apothekers en lokale partners werden nauw betrokken in heel het proces.


Na de onderzoeksfase kreeg de Diabetes Liga de opdracht om HALT2Diabetes te implementeren in volledig Vlaanderen. Momenteel is het project opgestart in de Eerstelijnszone MenenHeist-op-den-Berg en Knokke-HeistStapsgewijs zullen nieuwe regio's aansluiten. Zo zijn de regio's Pelt, Antwerpen en de Kempen bezig met de nodige voorbereidingen.


Geïnteresseerd om ook in te stappen in HALT2Diabetes? Contacteer preventie@diabetes.be.
 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht