Psychologische impact

kind dat tekent

De manier waarop kinderen omgaan met diabetes kan erg verschillen. Op elke leeftijd zijn er specifieke zorgen en noden. Maar ook de impact op het gezin is enorm.

Kinderen reageren erg verschillend op de diagnose. Er bestaat geen ‘juiste’ reactie. Gevoelens als verdriet, boosheid, hoop en wanhoop wisselen elkaar af. Kinderen zijn veerkrachtig, maar ook later blijft het omgaan met diabetes voor kinderen een hele opdracht. Ze kunnen verder opgroeien als gewone kinderen. Maar het vergt wel een grote toewijding, die we nooit als vanzelfsprekend mogen zien. Diabetes heeft niet alleen een impact op het kind, maar ook op alle andere gezinsleden. Als ouder is het belangrijk zeker ook de broers en zussen niet uit het oog te verliezen.

Hoe je kind zijn/haar diabetes ervaart, evolueert vaak sterk mee met de leeftijd van je kind. Een peuter met diabetes heeft andere zorgen en noden, dan een kind van twaalf met diabetes. Op elke leeftijd zijn er specifieke aandachtspunten. Neem vragen altijd serieus en probeer steeds een eerlijk antwoord te bieden. Vragen die onbeantwoord blijven, worden door kinderen vaak zelf (fantasierijk) ingevuld.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht