Hertenbiefstuk met paddenstoelen en zoete aardappel-kroketjes

Gerecht type: 
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Nodig voor 4 personen

  • 750 g zoete aardappels
  • 100 g havervlokken
  • 4 hertenbiefstukken (600 g)
  • 2 eieren
  • 1 kg boschampignons
  • 2 sjalotten
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml room light (5% vetgehalte)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el vloeibare margarine
  • ½ groentebouillonblokje
  • cayennepeper naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • peper (en zout)

Bereidingswijze

Bereidingstijd

90 minuten
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Bedek een ovenschaal met vershoudfolie.
  • Schil en snij de zoete aardappel in blokjes.
  • Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes.
  • Pel en snij de sjalot.
     

Bereiding

  • Kook de zoete aardappels in water tot ze gaar zijn. Pureer ze samen met een ei en kruid naar smaak met cayennepeper en paprikapoeder. Voeg een eetlepel bloem toe om de puree in te dikken.
  • Leg de puree in de ovenschaal op de vershoudfolie en druk goed aan. Laat deze koud worden in de frigo.
  • Klop een ei los in een bord, leg de havervlokken in een ander bord.
  • Verdeel de puree in stukjes en rol kroketjes. Haal elke kroket eerst door het ei en nadien door de havervlokken.
  • Leg de kroketjes op de bakplaat en bak voor 20 minuten op 180 °C.
  • Doe de vloeibare margarine in een pan en bak de hertenbiefstuk tot deze de perfecte garing voor jou heeft. Laat de biefstuk even rusten in de oven (die uit staat) bij de kroketjes.
  • Bak de sjalot en de champignons in de pan van de biefstuk. Voeg eventueel nog een eetlepel olijfolie toe.
  • Voeg de room en het halve bouillonblokje toe aan de sjalot en champignons en laat 5 minuten pruttelen.
     

Afwerking

  • Dresseer een bord met een hertenbiefstuk, champignons met roomsaus en enkele kroketjes.

Voedingswaarden

1 portie:

Energie (kcal)

582

Eiwitten (g)

48

Vetten (g)

19

Koolhydraten (g)

Koolhydraatporties

49

4