Melanzane alla parmigiana

Gerecht type: 
Voorgerecht

Ingrediënten

2 courgettes
2 grote aubergines 
250 g mozzarella light 
40 g parmezaanschilfers
2 eetlepels olijfolie
3 takjes tijm
peper (en zout)
 
Voor de tomatensaus:
2 middelgrote tomaten
300 g tomatenpassata
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie 
2 eetlepels Italiaanse kruidenmix
peper (en zout)
 
Benodigdheden:
ovenschaal 

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel de teentjes knoflook, was de tomaten en snijd in kleine stukjes en snijd de aubergines, courgettes en mozzerella verticaal in dunne schijven.

 

Bereiding:

Stap 1: bereid de groenten

  • Leg de courgette- en aubergineschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.
  • Pluk de blaadjes van de takjes tijm en strooi ze erover. Kruid met peper (en zout).
  • Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.


Stap 2: bereid de tomatensaus

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpan en pers de knoflook uit. Laat even stoven.
  • Voeg de tomatenstukjes en tomatenpassata toe en laat de saus 10 minuten op laag vuur sudderen.
  • Kruid met de Italiaanse kruiden en peper (en zout)
  • Verdeel ongeveer een kwart van de tomatensaus op de bodem van de ovenschaal.
     

Stap 3: maak de torentjes

  • Bouw de torentjes als volgt op: schijfje aubergine, schijfje courgette, schijfje mozzarella light, peper (en zout), schijfje courgette, lepel tomatensaus.
  • Herhaal deze stap tot je groenten opgebruikt zijn.
  • Indien er nog tomatensaus over is verdeel je deze over de torentjes.
  • Verdeel de parmezaanschilfers over de torentjes.
  • Zet de ovenschaal 25-30 minuten in de in de oven.
     

Afwerking

  • Verdeel de torentjes over 4 borden.
     

Weinig tijd? Gebruik kant-en-klare tomatensaus (zonder toegevoegde suiker) in plaats van deze zelf te maken.

Maak van dit voorgerecht gemakkelijk een hoofdgerecht door een portie pasta of brood toe te voegen. 

 

Voedingswaarden

1 portie = 285 kcal, 19,9 g eiwitten, 17 g vetten, 10,6 g koolhydraten* (= 1 koolhydraatruilwaarde)