Schommelende bloedsuikerwaarden, hoe ga je ermee om?

  

De gouden regel: iedereen is anders

Weet dat iedereen anders kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen, fysieke activiteit, emoties enz. Staar je dus niet blind op bloedsuikerwaarden van een familielid of vriend. De behandelend arts zal richtwaarden opstellen die specifiek op jou van toepassing zijn. Ondanks het feit dat iedereen anders is, zijn er wel richtwaarden opgesteld, die je enige richting kunnen geven.

 

Tijdstip:                                                       Bloedsuikerwaarde:

Voor de maaltijd                                             70-110 mg/dl

2 u. na de maaltijd                                         < 180 mg/dl

Hypoglycemie                                                 < 65 mg/dl

Hyperglycemie                                                > 250 mg/dl

 

 

Het juiste tijdstip doet meer dan je denkt

Neem je suikerverlagende tabletten? Om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, is het noodzakelijk om je tabletten op het juiste tijdstip in te nemen. Bespreek met je arts of je de tabletten voor, tijdens of los van de maaltijd moet innemen.
Spuit je insuline? Doorgaans spuit je insuline best in 15-20 minuten voor de maaltijd om een te hoge bloedsuikerspiegel of hyperglycemie te voorkomen.

 

Vraag het aan de Infolijn
 

-Ik wil graag mijn bloedsuiker meten om meer inzicht te krijgen in mijn diabetes en mijn behandeling. Op welke momenten kan ik het best meten?

  • Je meet het best ofwel nuchter, net voor de maaltijd of 2 uur na de maaltijd. Let wel, dit zijn algemene richtlijnen. Adviseert je arts voor jou een ander tijdstip, volg dit dan op.
  • De bloedsuiker meten kan ook voor mensen die niet met insuline worden behandeld meer inzicht geven in hun diabetes en motiverend werken. Dit is een individuele keuze die best besproken wordt met de arts.

 

-Mijn bloedsuikerwaarden zijn ’s ochtends vaak hoger dan op andere momenten van de dag, terwijl ik nog niet heb ontbeten. Hoe kan dit?

  • Het dawn fenomeen. Wanneer jij bezig bent aan je verkwikkend schoonheidsslaapje, zorgen stresshormonen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je minder gevoelig wordt voor insuline. Dit resulteert vaak in hoge bloedsuikerwaarden in de ochtend, ongeacht wat je eet als ontbijt. Gebruik je insuline? Wees hier dan bedacht op en spuit ’s ochtends meer insuline in. Volg de adviezen van je arts.
  • Een verminderde insulinewerking. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een te lage dosis maaltijdinsuline de avond voordien,  langwerkende insuline die uitgewerkt is of een tekort aan basale insuline bij pompgebruikers. Bij diabetes type 2 kan een achteruitgang van de pancreas er ook toe leiden dat de lichaamseigen insuline minder goed werkt.
  • Extra koolhydraten gegeten bij de maaltijd of extra gesnoept? Dit kan er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel ’s ochtends hoge toppen scheert. Wanneer je niet kan corrigeren met insuline of suikerverlagende tabletten inneemt, tracht dan om je snack dicht aan het avondmaal te koppelen. 

     

-Wat kan een mogelijke reden zijn dat ik ’s nachts hypo’s krijg?

  • Hypo’s komen voornamelijk voor wanneer je insuline inspuit of suikerverlagende tabletten inneemt die een risico geven op hypo’s. Wanneer je in slaapt valt en vooral bij de diepe slaap, word je gevoeliger aan insuline.
  • In de vroege nacht is het risico op een hypo het hoogst, omdat je dan dieper slaapt en een hypo moeilijker voelt aankomen.
  • Heb je vaak hypo’s 's nachts? Controleer dan regelmatig ’s nachts je bloedsuiker en bespreek dit met je behandelend arts.

 

Onthoud!

Het kan soms wat speurwerk vergen om de exacte oorzaak te achterhalen waarom je bloedsuiker schommelt. Maak gebruik van een diabetesdagboekje of app om je bloedsuikerwaarden in te noteren. Vind je geen oorzaak terug voor je schommelende bloedsuikerspiegel? Overleg dit dan altijd met je behandelend arts of je diabetesteam.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht