Uitdagingen bij de opvoeding

Een kind opvoeden is geen gemakkelijke taak. Wanneer je kind bovendien diabetes heeft, is de uitdaging nog groter, en dit is afhankelijk van de leeftijd.

Kinderen opvoeden is sowieso een uitdaging, maar de opvoeding van een kind met diabetes vraagt toch wel extra aandacht. Je moet immers rekening houden met diverse valkuilen: verwennen, afwijken van grenzen en regels en het niet durven experimenteren met zelfstandigheid en zelfzorg.

Ondanks de moeilijke opdracht kan er soms ook een positieve inslag zijn: kinderen met diabetes reageren volwassener dan leeftijdsgenootjes, ze helpen om zaken meer te relativeren en ze liggen vaak aan de basis van een hechtere band tussen de gezinsleden.
 

Tips voor ouders:

  • Regels zijn voor ieder kind belangrijk, maar bij een kind met diabetes zijn ze ook bedoeld om te leren goed voor zichzelf te zorgen. Zorg ervoor dat de dagelijkse behandeling (bijvoorbeeld insuline inspuiten en de bloedglucose controleren) een ‘normaal’ onderdeel van hun leven is.
  • Stap voor stap kan een kind vanaf jonge leeftijd zelf het nodige leren doen voor de behandeling. Deze zelfstandigheid bevordert het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
  • Let op om je kinderen niet te veel te verwennen. Te veel verwennen stimuleert immers het gevoel van ‘anders-zijn’.
  • Geef kinderen de ruimte om fouten te maken, te experimenteren, te spelen en te leren. Het komt er uiteindelijk op aan een evenwicht te vinden tussen vrijheid geven en het kind behoeden voor problemen.
  • Leer kinderen naarmate ze groter worden, praten over hun diabetes.
  • Broers en zussen van kinderen met diabetes hebben evenzeer nood aan informatie over diabetes. Zij mogen niet het gevoel krijgen aan de zijlijn te staan.
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht