Vertellen dat je diabetes hebt

conversation maps

Steeds meer mensen hebben diabetes maar toch rust er vaak nog een taboe op de aandoening. Je hebt er alle belang bij open te zijn over je diabetes, zowel privé als op het werk. Een strikte handleiding over hoe je zo’n gesprek best aanpakt, bestaat niet. Het is wel makkelijker als je op voorhand even nadenkt wat je wil vertellen en hoever je wil gaan.

Het is niet altijd eenvoudig om aan je omgeving te vertellen dat je diabetes hebt. Sommige mensen schamen zich ten onrechte omdat ze de aandoening hebben of denken dat de omgeving hen zal ‘betuttelen’. Anderen weten niet goed waar te beginnen en hoe alles juist uit te leggen en zwijgen daarom maar. Het is normaal dat vertellen over je diabetes misschien wat onwennig voelt maar laat dit je zeker niet tegenhouden om het toch te doen. Oefening baart kunst!


Voordelen

Open over je diabetes communiceren heeft belangrijke voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen tijd en energie te steken in het verstoppen van je diabetes of je af te vragen of mensen uit je omgeving vermoeden dat je diabetes hebt. Je diabetes verzwijgen voor je omgeving, kan tot misverstanden leiden en soms voor stress zorgen omdat je angstvallig je geheim wil bewaren. Door zelf over diabetes te vertellen, kun je een realistisch beeld schetsen en eventuele misverstanden over diabetes doorprikken. Als je je omgeving inlicht over je diabetes, kun je vaak ook op heel wat steun en begrip rekenen.
 

In dialoog

Blijf jezelf en vertel in je eigen bewoordingen over diabetes. Het kan handig zijn om op voorhand even na te denken wat en hoe je over je diabetes wil vertellen maar dramatiseer het ook niet. Diabetes is een onderdeel van je leven, maar verandert je persoon niet. Mensen die je kennen zullen niet elk woord wikken en wegen. Probeer niet alle informatie in een keer te geven, om het gesprek overzichtelijk te houden. Niets houdt je tegen om later nog eens op het onderwerp terug te komen. Vaak zal je omgeving heel wat vragen stellen als ze horen dat je diabetes hebt. Geef aan dat je hiervoor openstaat. Anderen zullen veel gemakkelijker in dialoog gaan met jou. Aarzel ook niet om eventuele verwachtingen te uiten. Door hier duidelijk over te zijn, kun je heel wat misverstanden voorkomen.  


Op het werk

Ook op het werk speel je best open kaart met je (naaste) collega’s. Onbegrip van collega‘s is meestal het gevolg van onwetendheid of verkeerde informatie. Door erover te praten en informatie te geven aan de juiste personen kunnen al veel misverstanden en problemen voorkomen worden. Licht je collega’s zeker in over een aantal praktische aspecten zoals de symptomen en behandeling van een hypo. Probeer dit op een duidelijke en open manier doen. Je kunt op verschillende manieren het gesprek aangaan. Je kunt ervoor kiezen het gesprek te voeren op een rustig moment of erover te beginnen op het ogenblik dat je je glycemie controleert of insuline inspuit. Vaak zullen op dat moment collega’s ook spontaan erover beginnen.
Indien nodig kun je ook de arbeidsgeneesheer aanspreken om je te helpen deze informatie aan je collega’s door te geven.

 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht