Voetproblemen

voetcontrole

Bij diabetes kan zenuwaantasting ervoor zorgen dat knellende schoenen en kleine wondjes te laat worden opgemerkt. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn. 

Van alle personen met diabetes ontwikkelt 25% ooit voetproblemen. Bij de ontwikkeling van diabetische voet speelt het verminderd gevoel door zenuwaantasting een belangrijke rol. Hierdoor worden knellende schoenen en kleine wondjes immers vaak te laat opgemerkt. Een slechte doorbloeding kan de genezing extra bemoeilijken. Bij verdere verwaarlozing kan uiteindelijk een (gedeeltelijke) amputatie nodig kan zijn. Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen als er tijdig wordt doorverwezen voor verder onderzoek en een gepaste behandeling wordt opgestart.


Controle voeten

Wanneer je als gevolg van zenuwaantasting geen gevoel meer hebt in je voeten, verdwijnt ook het zo belangrijke pijnalarm. Of dit het geval is, kan blijken uit een test met een monofilamentje. Dit is een klein 'visdraadje' die bij drukken tegen de voetzool een constante druk geeft. Als je deze lichte aanraking niet voelt, loop je risico op voetwonden. Wanneer je niet goed voelt in je voeten, dringt een dagelijks onderzoek zich op. Kijk daarbij naar eelt, blaren, kloven en kwetsuren. Gebruik voor het onderzoek van de voetzool een spiegel of vraag hulp aan een huisgenoot. Elk teken van ontsteking (roodheid, warmte, zwelling of pijn) moet een alarmbelletje doen rinkelen. Aarzel in dat geval niet om dadelijk de hulp in te roepen van je arts. Het is belangrijk dat je voeten minstens 1 maal per jaar grondig worden gecontroleerd.

 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht