Bevat zomerfruit niet te veel suikers voor mensen met diabetes?

Neen! Ook personen met diabetes kunnen genieten van al het lekkere zomerfruit dat nu in de winkel ligt. Mits natuurlijk rekening te houden met de specifieke koolhydraataanbreng.

Nu het volop zomer is, liggen de winkels en marktkramen vol heerlijke zomervruchten zoals kersen, frambozen, aardbeien, perziken, nectarines,... Veel van deze fruitsoorten smaken heerlijk zoet, zeker als het fruit goed rijp is. Toch bevatten deze fruitsoorten niet meer suikers dan een gemiddelde appel of een peer. Integendeel, sommige fruitsoorten zoals aardbeien en frambozen bevatten juist minder suikers. De koolhydraatruilwaardenlijst hieronder zet enkele fruitsoorten op een rijtje.

Fruit is een belangrijk bron van vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Per dag worden 2 à 3 stukken fruit aangeraden en natuurlijk kan je deze ook eten onder de vorm van aardbeien, frambozen of nectarines. Net zoals alle andere fruit, dien je ook bij het zomerfruit rekening te houden met de koolhydraten. Hoe meer suikers de fruitsoort bevat, hoe kleiner de portie. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Hoe minder suikers een bepaalde fruitsoort bevat, hoe groter de portie die je kan gebruiken. Een sinaasappel of een peer kan je dus gerust vervangen door een half bakje aardbeien of 25 kersen. Laat het je smaken!

 

Koolhydraatruilwaardenlijst zomerfruit

1 middelgrote sinaasappel of peer bevat ongeveer 12,5 gram suikers en is +/-
= 300 g rode bessen (+/- 30 trosjes)
= 250 g aardbeien (+/- half bakje)
= 200 g bramen (+/- 33 grote bramen)
= 175 g frambozen (+/- 44 frambozen)
= 175 g perzik (+/- 1,5 perzik van gemiddelde grootte)
= 150 g nectarine (+/- 1,5 nectarine van gemiddelde grootte)
= 100 g kersen

Tip: Wil je de koolhydraten van de fruitsoorten correct berekenen, dan is het afwegen van het fruit natuurlijk het nauwkeurigst.