Halloween vieren: tips en tricks

Door de overgewaaide trend uit Amerika is ook hier in België Halloween zeer populair geworden. Op het einde van een succesvolle ‘trick or treat’-avond heeft men meestal een grote hoeveelheid snoep verzameld. Hoe pak je de combinatie met diabetes het best aan? 

  • Bespreek op voorhand wat kan en niet kan, zodat je kind op het moment zelf niet teleurgesteld raakt. Laat broers of zussen ook niet overmatig snoepen. Teveel snoepen is voor iedereen ongezond.
  • Halloween draait niet enkel om het verzamelen van snoep. Bedenk andere leuke ‘griezelactiviteiten’. Versier samen het huis en organiseer een griezelig verkleedpartijtje. Een oud laken kan met wat creativiteit en verbeelding al snel een nieuw kostuum vormen. Ook een griezelige tekening maken, deelnemen aan een halloweentocht of een pompoen uithollen zijn leuke activiteiten. Hou de inhoud van de pompoen zeker bij om een lekkere pompoensoep te maken.
  • Laat je kind één of twee (naargelang het koolhydraatgehalte) snoepen kiezen. Bekijk samen hoeveel koolhydraten deze snoepen bevatten zodat je kind de insuline leert afstellen. De snoepen worden best zo kort mogelijk na de maaltijd gegeten aangezien het in combinatie met vetten, eiwitten en vezels een kleinere invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
  • Suikervrije snoep heeft bij een matig gebruik weinig invloed op de bloedsuikerspiegel, maar bij grote hoeveelheden zorgt suikervrij snoep gezoet met maltitol toch voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kunnen de polyolen winderigheid, krampen en zelfs diarree veroorzaken.

 

Halloween is meer dan snoepen alleen, maak er met de juiste activiteiten een geweldige ervaring van!