Hebben examens een invloed op de diabetesregeling?

Examens … Iedere student moet ze elk jaar weer opnieuw afleggen. Voor velen is het een periode vol spanning, stress, moeilijk slapen, minder bewegen … Dit alles kan een invloed hebben op je diabetesregeling.

Tijdens de examenperiode is je leefpatroon vaak afwijkend. Zo bewegen veel studenten minder, omdat ze het grootste deel van de dag met hun neus boven de boeken zitten. Dit zal zorgen voor hogere bloedsuikerspiegels.

Ook examenstress heeft zeker invloed. Enerzijds door stresshormonen zoals adrenaline die bij de meeste personen hogere bloedsuikerspiegels veroorzaken. Sommigen ervaren door deze stresshormonen echter eerder te lage bloedsuikerwaarden. Anderzijds kan stress ook een ongezonder voedingspatroon en een meer nonchalante zelfzorg met zich meebrengen. De link is duidelijk: stress kan een negatieve impact hebben op de stemming en aldus gedragingen verstoren die belangrijk zijn voor het managen van de diabetes zoals regelmatige glycemiecontroles en het correct aanpassen van insuline.

Tijdens een examen wil je logischerwijs hypo’s vermijden, waardoor veel studenten de bloedsuikerwaarden wat hoger instellen. Anderzijds zorgen te hoge bloedsuikerwaarden voor verminderde concentratie waardoor het studeren moelijker wordt. Daar bovenop komt dat tijdens de puberteit diabetes sowieso vaak moeilijker te regelen is omwille van de hormonale veranderingen.

Een ‘correcte’ diabetesregeling tijdens een examenperiode vraagt een goed inzicht in heel wat factoren en een goede zelfzorg. Het is soms wat balanceren op een slappe koord om een evenwicht te vinden tussen glycemiewaarden die ‘goed genoeg’ zijn en de ideale waarden om te studeren en examens af te leggen. Laat je echter zeker niet ontmoedigen. Je diabetes staat het goed afleggen van een examen zeker niet in de weg. Met vragen kan je steeds terecht bij je behandelend diabetesteam en ook in het tijdschrift Diabetes Info van mei-juni kan je heel wat tips terugvinden. Succes!