Hoe bescherm ik mijn huid tijdens de winter?

Onze huid fungeert als een buffer tegen de koude winterlucht, en ondanks het feit dat een deel van de huid niet zichtbaar is onder de lagen van truien, sokken, en jassen, blijft het belangrijk om goed zorg te dragen voor ons grootste orgaan. Dit geldt extra voor mensen met diabetes, want een chronisch hoge bloedglucosespiegel kan het risico op bacteriële en schimmelinfecties verhogen. Het is belangrijk om scheurtjes veroorzaakt door een droge huid ter hoogte van de handen en voeten te vermijden, omdat dit een toegang tot het lichaam vormt voor ziekteverwekkers. Daarbij kunnen snijwonden, schaafwonden en gemeenschappelijke infecties zoals voetschimmel zich ontwikkelen tot ernstige problemen. De sleutel tot het behoud van een gezonde huid is goed gehydrateerd blijven en het gebruik van zachte, bij voorkeur neutrale, hypoallergene huidproducten.
 

De volgende tips kunnen je hier bij helpen:

Gezicht: een gezichtscrème helpt tegen de koude en de wind. De crème gebruik je best ’s morgens en ’s avonds na het wassen van je gezicht.

Lippen drogen en scheuren gemakkelijk, dit kan voorkomen worden door het gebruik van vaseline of lippenbalsem.

Handen worden beschermd door handschoenen, maar daarnaast kan ook een handcrème (veel eerder dan lotions) gebruikt worden.

Vingers worden regelmatig geprikt om de bloedglucose te checken, een droge huid heeft geen effect op de meting zelf, maar kan leiden tot een ophoping van cellen aan de huidoppervlakte. Bijgevolg zal de huid hier dikker zijn, wat de vingerprik bemoeilijkt. Vermijd geparfumeerde handcrèmes voor het meten van de bloedglucose, want deze kunnen de meting beïnvloeden. Sla het ontsmetten over, want alcohol kan de huid uitdrogen, maar was en droog wel je handen voor het prikken.  

Het lichaam zit meestal lekker warm onder een laag kleding, maar het wordt toch beïnvloedt door de koude temperaturen. Jeuk kan verminderd worden door het gebruik van hydraterende lichaamscrèmes na het douchen. Door het dragen van verschillende lagen kledij kunnen delen van het lichaam met huidplooien (onder de borsten, de liesstreek, tussen de tenen) vochtig of bezweet raken, waardoor er meer kans is op schimmelinfecties. Talkpoeder kan hier helpen om de vochtigheid tegen te gaan.

Voor de voeten is het belangrijk om goed zittende schoenen en sokken te dragen. Sokken uit ademende materialen zoals wol of vochtregulerende materialen zorgen er voor dat je voeten niet gaan zweten. Het gebruik van talkpoeder in de schoen kan hier ook een oplossing bieden. Hou het gebied tussen de tenen droog en vermijd hier het gebruik van hydraterende crème.