Hoe komt het dat mijn bloedsuiker in de ochtend soms onverklaarbaar hoog is?

Een hoge nuchtere bloedglucosewaarde is vaak geen onbekend fenomeen voor personen met diabetes. Soms is de oorzaak duidelijk (een vergeten insuline-injectie, een koolhydraatrijke avondsnack, ziekte …). Ook een verkeerde inspuittechniek kan de insulinewerking beïnvloeden. Denk bij onverklaarbare ochtendpieken ook eens aan volgende factoren.

  • Het dawn-fenomeen of dageraadfenomeen: ’s nachts maakt het lichaam hormonen aan die de werking van insuline tegengaan (bv. cortisol en glucagon). Tegen de ochtend zullen gezonde mensen meer insuline afgeven uit de pancreas om dit effect te compenseren. Bij veel personen met diabetes werkt dit mechanisme echter niet goed. Dit leidt tot hoge glycemiepieken meestal 8 tot 10 uur na het slapengaan. Een ontbijt nemen kan helpen om de bloedglucoseregeling te herstellen.
  • Het Somogyi-effect of hypoglycemische rebound: wanneer iemand ’s nachts een hypo doormaakt zal het lichaam hormonen vrijgeven die de bloedglucosespiegel terug verhogen. De hormonale reactie kan ‘ongeremd’ verlopen, waardoor de ochtendwaarden te hoog oplopen.
  • Te vroeg uitgewerkte (langwerkende) insuline: Elke insulinesoort heeft een theoretisch werkingsprofiel (start werking, bereiken piek, duur werking), maar bij verschillende personen is de insulinewerking toch niet steeds gelijk. Tussen de verschillende inspuitingen bij één en dezelfde persoon kan de werking soms ook verschillen. Natuurlijk is een correcte inspuittechniek altijd van groot belang.