Hoe ontvang ik mijn gasten op een gezonde manier?

illustratie gedekte tafel

Om een goede gastheer of -vrouw te zijn, hoef je je gasten niet te overladen met calorierijke hapjes of sloten alcoholische drank. Je kunt ze ook verrassen met gezonde en creatieve alternatieven.

Wat zullen we drinken?

Tijdens de feestperiode start men vaak  ’s middags al met een ‘hartverwarmertje’ onder de vorm van een glaasje advocaat, likeur of jenever. Warme dranken zoals koffie of thee zijn een pak calorie-armer en daarom niet minder feestelijk. Heb je in de supermarkt of speciaalzaak al eens gelet op het koffie- en theeassortiment? Er zijn zoveel verschillende soorten (kruiden)thee en koffie en alternatieve methodes om het te zetten. Zet eens met liefde een espresso met een Italiaans mokkapotje of gebruik verse munt voor een heerlijke thee.

Serveer je toch alcohol, bijvoorbeeld bij het eten? Schenk dan geen te grote hoeveelheden in (een glas wijn moet niet tot de rand gevuld zijn) en schenk niet ongevraagd bij. Kies voor minder zoete dranken zoals droge sherry, champagne brut, schuimwijn brut, droge witte wijn, rode wijn …

Zorg dat er ook steeds water op tafel staat. Daardoor zullen mensen spontaan minder alcohol drinken.
 

Laat de hapjes maar komen

Lekker veel aperitiefhapjes? Het is echt niet nodig dat de hele tafel vol staat en zeker niet om daarna nog eens met de warme hapjes of aperitiefglaasjes rond te gaan. Kies bewust voor slechts enkele hapjes en laat de chips en nootjes in de kast. Je gasten zullen meer bewust van de hapjes proeven en houden nog een plaatsje vrij voor de rest van de maaltijd.
 

Klein maar fijn

Haal geen extra grote koeken in huis, maar serveer een origineel koekje of chocolaatje op een mooi schoteltje bij de koffie. Een goede biscotti van de Italiaanse traiteur of een bijzondere praline die je bij een artisanale bakker hebt gehaald, maken net zo goed indruk. Haal de versnaperingen ook niet te vroeg in huis. Zo kom je niet in de verleiding om er ‘per ongeluk’ van te snoepen.
 

Less is more

Wees matig met de porties die je voor je gasten opschept. Beter een kleinere portie, waarna ze eventueel nog wat kunnen bijnemen, dan ineens een rijkelijk gevuld bord. Mensen eten uit beleefdheid misschien wel hun bord leeg, maar gaan daarna vaak met een ongemakkelijk gevoel van tafel.

Naar een idee van Voedingscentrum Nederland