Kan ik naar de sauna met diabetes?

Plan je binnenkort een bezoekje aan de sauna? Voor de meeste personen met diabetes kan een saunabezoek zeker. Kamp je met hart- en bloedvatproblemen, zenuwschade, neuropathie of neem je bepaalde medicatie? Vraag dan wel eerst raad aan je arts. Vergeet daarnaast ook niet je bloedsuiker regelmatig te controleren en hou volgende tips in je achterhoofd.

Een saunabezoek kan de bloedsuikerspiegel sterk beïnvloeden. De hitte zorgt voor een verhoogde bloeddoorstroming wat zorgt voor een snellere opname van de insuline. Spuit de insuline dus niet in vlak voor het saunabezoek om een hypo te vermijden. 
 
Door de hitte kan je gemakkelijk 1,5 liter vocht verliezen. Drink dus voldoende!
 
Blijf maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna en geef je lichaam hierna voldoende tijd om te acclimatiseren, 20 tot 30 minuten is ideaal. In het wellness complex zijn er ook vaak andere faciliteiten zoals een zwembad, rustplaatsen … Spring ook niet meteen in het ijskoude water, dit kan een ongunstig effect hebben voor personen met neuropathie en/of hart- en bloedvatproblemen.
 
Vergeet na het saunabezoek ook je voeten niet. Droog ze grondig af en inspecteer de huid op mogelijke wondjes. Hydrateer nadien met een vochtinbrengende crème.
 
Het effect van een saunabezoek kan nog een tijdje nazinderen. Doordat je lichaam tijdens de sessies veel energie verbruikt om op te warmen en af te koelen kan dit ook na de sauna lage bloedglucosewaarden geven. Daarnaast kan het ontspannend effect van de sauna ook zorgen voor (tijdelijk) lage waarden.
 
Een sensor kan loskomen door het zweten. Een extra pleister over de sensor is een mogelijkheid, maar voorkomt niet dat je onder de sensor nog steeds kan zweten. Plan je saunabezoek indien mogelijk in de periode waarin je de sensor zou vervangen.
 
Naast zweet kan de sensor ook moeilijk tegen extreme hitte. Het is dus mogelijk dat de sensor een time-out of foutmelding geeft en de waarden (tijdelijk) niet afgelezen kunnen worden. 
 
Ben je een pompgebruiker? Dan koppel je deze best af. De insuline in de pomp reageert niet goed op hoge temperaturen.
 
Let op met alcohol. Alcohol heeft, naast hitte, ook een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel. Drink geen alcohol voor, tijdens of na het saunabezoek. 
 
Met deze tips is een ontspannende dag, mits wat extra bloedglucosecontroles, zeker mogelijk.