Maak kennis met Jong & Diabeet

Wil je meer weten over Jong & Diabeet of hun activiteiten, of ben je geïnteresseerd om je ook te engageren? Neem dan contact met hen op via jongeren@diabetes.be of via de facebookpagina "Jong en Diabeet Vlaanderen". Dan helpen wij je met plezier verder. Hieronder laten we je elke maand kennismaken met twee leden van Jong & Diabeet.

 

Dimitri Declercq

Ik ben Dimitri Declercq, 34 jaar en 20 jaar afhankelijk van mijn insulinepen. Tijdens de puberteit heeft het mij niet tegen gehouden om in een muziekgroep te spelen, op te treden en een 100-tal optredens af te schuimen. In mijn beroepskeuze en vrijwilligerswerk speelt diabetes ongetwijfeld een rol. Ik werk als diëtist-diabeteseducator in het centrum voor kinderen en adolescenten met diabetes en het centrum voor mucoviscidose van het UZ Gent. Als vrijwilliger ben ik actief binnen de Diabetes Liga, de VBVD en ECFNG. Mijn vrije tijd vul ik graag in met lezen, lopen, tafelen, reizen, begeleiden van jongerenkampen …

 

Heleen Maetens

Ik ben Heleen en ik ben 20 jaar. Sinds mijn 6 jaar heb ik diabetes. In 2011 ging ik voor het eerst mee op jongerenvakantie. Dit was zo’n leuke ervaring dat ik nog een paar keer ben mee gegaan en besloot om me te engageren voor Jong & Diabeet. Door deze ervaringen heb ik geleerd dat diabetes niet in de weg mag staan van de dingen die je graag doet. Dit heb ik doorgetrokken naar mijn studies, ik zit nu in mijn tweede jaar biologie en doe dit ontzettend graag.

 

 

Melissa De Volder

Ik ben Melissa De Volder, 20-jarige studente burgerlijk ingenieur. Zelf heb ik al 17 jaar diabetes. Ik ben monitor voor de jongerenvakanties van de Diabetes Liga. Ik hou ervan om de jongeren een geweldige vakantie te bezorgen. Voor mij is het elk jaar weer genieten van begin tot einde. Hetzelfde gevoel heb ik met Jong & Diabeet. Ik ben ondernemend en enthousiast en het doet me plezier mensen te kunnen mobiliseren met onze activiteiten.Maartje Roskams

Ik ben Maartje!  Ik ben 19 jaar en woon in Antwerpen.  Ik volg de opleiding orthopedagogie en zit nu in mijn laatste jaar.  Ik ben een bezige bij en ga graag op stap met vrienden. Ik heb al 4 jaar diabetes en ben in 2015 bij de commissie van Jong & Diabeet gekomen.  Toen ik als jongere nog lid was en meeging op de verschillende kampen en activiteiten heb ik daar geweldige ervaringen aan over gehouden, en deze wil ik graag doorgeven aan andere jongeren!
Wouter Pieters

Mijn naam is Wouter Pieters, 20 jaar en student Industrieel Ingenieur in Gent. Ik heb al heel mijn bewuste leven (van toen ik 2 was) diabetes. Ik ben zelf jarenlang mee geweest op kampen en evenementen, georganiseerd door de Diabetes Liga en Jong & Diabeet en ik heb daar zeer mooie herinneringen aan over gehouden. Iemand hebben waar je eens mee kunt praten over je diabetes buiten je functionele gesprek met je dokter, kan wonderen doen. Ook leer je veel nieuwe mensen kennen en voel je je niet als enige diabeet. Nu wil ik dan ook mijn uiterste best doen om andere jongeren met diabetes datzelfde gevoel te geven als ik heb gekregen.

 
 

Fiebe Van der Bruggen

Ik ben Fiebe Van der Bruggen, 20 jaar en heb diabetes sinds 28 januari 1998. Ik studeer momenteel aan Hogeschool Gent de lerarenopleiding Secundair Onderwijs (Plastische opvoeding en project kunstvakken). Voor mij was diabetes nooit een struikelblok omdat ik er mee ben opgegroeid. Diabetes heeft mij nooit tegengehouden om het leven te ontdekken (sporten, uitgaan, reizen ...). Sinds ik mee ga op kamp heb ik het gevoel dat ik niet meer de uitzondering ben. Geef vooral je dromen niet op!


Ewout Gubbels

Hey, Ik ben Ewout. Ik ben 20 jaar en heb daarvan nog maar 2 jaar diabetes. Het was voor mij geen gemakkelijke aanpassing op 18-jarige leeftijd maar dankzij de steun van vrienden, familie en lotgenoten heb ik mijn weg hierin kunnen vinden. Nadat ik enkele keren meeging met de activiteiten van Jong en Diabeet voelde ik me al snel thuis in deze groep. Ik heb veel leuke mensen leren kennen en heb hier mooie herinneringen aan overgehouden. In het dagelijks leven ben ik student maatschappelijk werk. Mensen helpen is mijn passie, daarom ben ik ook blij deel te kunnen uitmaken van de jongerencommissie.


Jana De Croock

Hallo, ik ben Jana, 21 jaar en afgestudeerd als biochemiste. Ik ga nu verder studeren voor een master industrieel ingenieur biochemie. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met paardrijden en ben ik in de zomer ook redelijk actief in het jeugdwerk. Ik ben monitor en hoofdmonitor bij de Diabetesliga en freetime vzw. Ik hou ervan om kinderen een fantastische vakantie te bezorgen, dit geeft echt voldoening. Dit is ook de voornaamste reden waarom ik me heb aangesloten bij de jongerencomissie, om de jongeren met diabetes onvergetelijke momenten te bezorgen. Ik heb ondertussen zelf al 5 jaar diabetes en in deze 5 jaar als heb ik vooral ingezien dat diabetes je zeker niet mag tegenhouden om iets te doen wat je graag doet.
 

 

Jonas Bulcke

Hallokes, ik ben Jonas Bulcke, 18 jaar en een trotse West-Vlaming. Ook ben ik een levensgenieter en laat ik mij niet beperken door mijn diabetes. Ik heb al 16 jaar diabetes, waaronder ik de laatste 6 jaar doorgebracht heb met mijn geliefde pomp. Ik studeer geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2012 ben ik voor het eerst mee geweest op jongerenkamp richting Kroatië. Door steeds mee te gaan op kamp, heb ik geleerd mijn dromen niet op te geven omwille van mijn diabetes. Ik heb ook echt veel te danken aan die mensen die dat allemaal organiseren en georganiseerd hebben. Nu ik oud genoeg ben, wil ik daar aan meehelpen en wil ik ook zeker mijn ervaringen doorgeven. Kinderen en jongeren een zorgeloos en spetterend kamp bezorgen en mensen met diabetes bij elkaar samenbrengen, daar doe ik het voor! Daarom dat ik me met veel plezier engageer voor Jong & Diabeet.

Louise Peirsman

Hoi, ik ben Louise! Ik ben 19 jaar en heb al sinds mijn 14 maand diabetes. Lang heb ik het moeilijk gehad dit te aanvaarden. Ik schaamde mij ervoor. Tot ik mijn studie Geneeskunde aan de UGent begon. Nu zit ik in mijn tweede jaar. Er kwam een klik en heb geleerd mijn diabetes te zien als een sterkte! Ook kende ik geen enkele andere persoon met diabetes en ik wou daar heel graag verandering in brengen! Ik schreef me in voor de fietstocht aan zee en omdat dit zo tof was, had ik nog meer zin om me in te zetten als vrijwilliger en wou ik me graag bij deze toffe bende aansluiten als commissielid!

 

Melanie Caeyers

Mijn naam is Melanie. Ik ben 19 jaar en ik woon in Balen. Door de week vind je me vaak in Antwerpen, waar ik Orthopedagogie studeer en op kot zit. Ik houd van muziek, circus, reizen, op kamp gaan en dingen doen met mijn vrienden. Ik heb bijna 16 jaar diabetes. Al van kleins af aan ben ik met veel plezier meegegaan op de activiteiten van de diabetes liga. Op deze manier heb ik Jong&Diabeet leren kennen. Ik vond het altijd heel leuk om andere mensen met diabetes te ontmoeten en terug te zien. Door dit lotgenotencontact heb ik veel geleerd en voel ik me niet alleen met mijn diabetes. Zelf heb ik dus heel veel aan de activiteiten van Jong&Diabeet gehad. Om andere jongeren ook zo’n fijne ervaringen te bezorgen, heb ik me aangesloten bij de commissie.
 

 

Sarah De Backer

Ik ben Sarah, 18 jaar en afkomstig uit Waregem. Op dit moment doe ik een 7de jaar bijzondere beeldende vorming (heeft te maken met kunst) in Gent. In mijn vrije tijd volg ik kookles en in de vakantie geef ik speelpleinwerking. Ik heb sinds mijn 11de diabetes. Door de kampen en weekends kwam ik in contact met andere lotgenoten waarmee ik mooie tijden heb beleefd. Door in Jong en Diabeet te stappen hoop ik anderen ook een mooie tijd te bezorgen!
 

 

Victor Capenol

Ik ben Victor Capenol. Ik ben 18 jaar oud en zit in mijn 1ste jaar verpleegkunde. Ik heb al diabetes van sinds ik 1.5 jaar oud was dus zo goed als heel mijn leven. Ik ga al 9 jaar mee op kamp en vind het nog steeds fantastisch. Vanaf mijn eerste kamp was ik al direct verkocht dus ben ik meeblijven gaan tot nu dit jaar mijn laatste kamp was. Dit was voor mij het ideale moment om mij ook nuttig te maken in de commissie en mijn steentje bij te dragen voor Jong en Diabeet en nog veel andere jongeren ook.