Mijn verhaal: Bart

Mijn verhaal: Bart

Bart Morren is een rasechte levensgenieter. Hij houdt vooral van lekker eten en koken. Vroeger had hij een voorkeur voor copieuze roomgerechten, pizza, frieten ... Nu hij diabetes type 2 heeft, houdt hij nog altijd van uitgebreid tafelen, maar dan licht en gezond. Een nieuwe passie …

Al Dente
"Ik ben altijd al een levensgenieter geweest. Lekker eten is een belangrijk deel van mijn leven", vertelt Bart. "Ik hou van koken. Tot voor een jaar had ik een voorkeur voor uitgebreide maaltijden met roomsauzen, voor frieten, pizza, spaghetti, snoep ... Over mijn gezondheid of mijn overgewicht - ik woog 114 kilo - maakte ik me niet druk. Dat ik 's morgens last had van een verminderd zicht, trillingen, loomheid en hoofdpijn negeerde ik volledig. Tot ik mijn bloed liet trekken bij de dokter en bleek dat ik diabetes type 2 had."

Een beetje diabetes
"De diagnose kwam hard aan. Ik moest op dieet en zag dit niet zitten. Het regime dat de diëtiste me voorschreef was zeer strak en te belerend voor mij. Met als gevolg dat ik compleet rebelleerde. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht mijn bourgondische levensstijl op te geven."

De ommekeer kwam twee weken later. "Door een gespreksavond in Mortsel, georganiseerd door de Diabetes Liga, kwam ik in contact met andere personen met diabetes. Aan de ene kant voelde ik me gesteund omdat ik daar kon praten met lotgenoten. Aan de andere kant werd ik er geconfronteerd met de mogelijke complicaties van mijn ziekte. Voor de meeting vond ik dat ik 'maar een beetje' diabetes had omdat het om type 2 ging. De gespreksavond heeft me doen inzien dat de gevolgen van diabetes type 2 even erg zijn als die van type 1. Bovendien was de kans groot dat ik op termijn insuline zou moeten spuiten, iets wat ik totaal niet zag zitten. Om niet in de gevarenzone te komen, besloot ik mijn leefpatroon aan te pakken."

Ontdekkingstocht
"Samen met mijn vrouw Kris heb ik onderzocht wat ik wél nog mocht eten. Een veel positiever uitgangspunt en een keerpunt. Langzaam aan heb ik ontdekt dat je heel lekker kunt eten op basis van de producten die wel passen binnen een diabetesvoeding. De zoektocht naar een gezondere levensstijl heb ik dan ook niet ervaren als een lijdensweg, maar veeleer als een boeiende ontdekkingstocht."

Zo ging Bart op zoek naar gezondere alternatieven voor zijn favoriete voedingswaren. Frieten bakt hij krokant in een soort hetelucht friteuze, vettige aperitiefhapjes vervangt hij door schijfjes rauwe pastinaak. En de biertap die moest wijken voor een espressomachine waarmee hij als volleerde barrista koffie zet.

Discipline en voorbereiding
Ondertussen is Bart zeer gedisciplineerd. Om het vol te houden, beloont hij zichzelf af en toe met een suikervrij ijsje. Hij bereidt zich ook goed voor als hij ergens naar toe gaat. “Stel dat ik naar een feestje moet en ik weet niet wat ze daar zullen serveren, dan eet ik vooraf een zelfbereide gezonde maaltijd. Ook op reis kook ik mijn eigen potje.”

"Sowieso beperk ik het aandeel koolhydraten in mijn menu, net als geraffineerde suiker. Dessert vervang ik door een stuk fruit. Ik vind het belangrijk dat ik voldoende eet, zodat ik geen hongergevoel krijg. Ik let er strikt op dat ik de juiste voedingsmiddelen binnen krijg. Daarnaast zorg ik ook voor voldoende beweging.“

Tien jaar jonger en dalende waarden
De resultaten van Barts aanpak lieten niet lang op zich wachten. "Ik weeg nu bijna 30 kg minder en voel me tien jaar jonger. Veel dingen gaan nu een pak vlotter. Salsa dansen bijvoorbeeld. En waar ik vroeger de bergen in Tirol bijna niet meer op raakte, stop ik nu alleen omdat ik niet het juiste klimmateriaal bij me heb. Ook mijn twee zonen merken dat ik op een positieve manier ben veranderd. Vroeger was ik het soort papa dat altijd in de zitbank hangt, nu ben ik degene die ze uit hun luie stoel haal."

Niet alleen Barts gewicht zakte spectaculair, ook zijn HbA1c-waarden daalden van 11% bij de diagnose naar 5,7% nu. “Oorspronkelijk moest ik ook twee tabletten metformine van 850 mg per dag innemen, nu maar één tablet van 500 mg meer. Als mijn waardes zo positief blijven, mag ik de medicatie in de toekomst misschien zelfs volledig weglaten."

Nieuwe passie
"Mijn diabetes is een van de beste dingen die me kon overkomen. Ik zie diabetes trouwens niet meer als een ziekte, maar als een uitdaging. De uitdaging om gezonder te eten. In de kookclub experimenteer ik nu met nieuwe ingrediënten en zoek ik naar alternatieven voor bijvoorbeeld room. Diabetes is een nieuwe hobby, een nieuwe passie geworden. Ik heb mijn bourgondische levenswijze helemaal niet moeten opgeven en heb nog nooit zo lekker gegeten als nu. Misschien schrijf ik ooit nog wel eens een kookboek, speciaal voor mensen met diabetes."